Jackie Leven is een Britse, lyrische singer/songwriter die al jaren meesterwerkjes aflevert zonder dat het grote publiek daar warm of koud van lijkt te worden. Leven is een keltische soulzanger die in zijn arrangementen folk subliem combineert met jazz, blues, rock en soul. Hij heeft niet echt een sterk gevoel voor melodieën, waardoor zijn liedjes soms wat op elkaar gaan lijken. Toch is dat in zijn geval geen enkel bezwaar, want je kunt zijn cd’s van de laatste jaren nu in één lange, meeslepende sessie beluisteren, omdat je het gevoel kriijgt dat je er steeds weer een klein stukje van het grote Levenverhaal bij krijgt.

Dat is ook bij Lovers At The Gun Club het geval. De arrangementen zijn als altijd spannend en verrassend, Leven swingt op een gedreven manier en de band is al net zo geïnspireerd als de meester. Voor wie Leven’s muziek niet kent opent de cd wat merkwaardig met Johnny Dowd die de leadzang van het titelnummer voor zijn rekening neemt. Dowd zal later ook nog even prominent zijn aanwezigheid laten horen. Misschien nog merkwaardiger is de afsluiter, Heart In My Soul van David Childers, dat gewoon “geleend” is van diens cd Hard Time County. Toch past het allemaal precies. Leven geeft nog maar een keer duidelijk te kennen dat het hem puur om de muziek gaat, en als het titelnummer beter tot zijn recht komt als het door Dowd gezongen wordt dan zingt Dowd het. Simpel.

Leven is zelf overigens weer ouderwets op dreef. Het lijkt wel of hij nu al jaren in de flow zit, waardoor er één groot meesterlijk muzikaal verhaal aan het ontstaan is. En hoewel ik zo langzaamaan zou moeten weten wat ik nu weer kan verwachten ga ik bij elke nieuwe plaat weer volledig onderuit. Magnifiek. Voor de duidelijkheid: een absolute aanrader!