Lister is een Gronings trio dat met een zeer verrassende cd op de proppen komt. Zelf omschrijven ze hun muziek als folk noise pop rock balkan dance trance melodic hardcore muziek, en daar zit wel wat in. Er wordt stevig elektrisch gitaar gespeeld, energiek maar ook zeer melodisch viool gespeeld en de bassist legt een vrij rudimentaire basis neer. Alles bij elkaar levert dat bijzondere energieke instrumentale muziek op die niet zo gemakkelijk valt te etiketteren. De basis is traditionele folk, maar de heren smokkelen er invloeden van overal bij in, en dat werkt voortreffelijk. Dat zal deels komen doordat ze vrijwel alleen eigen composities spelen, maar ook doordat ze het avontuur zeker niet schuwen. Dat levert muziek op die je ergens wel bekend voorkomt, maar die ook volstrekt eigen is.

Een eigen geluid dus, en een tomeloze energie. Dansmuziek, zou je zeggen, maar toch ook gewoon muziek om lekker naar te luisteren, omdat er genoeg verrassends gebeurt. Bijvoorbeeld vreemde ritmes, dissonante stukjes en aparte tempowisselingen. Lister heeft hier een album afgeleverd van internationaal niveau, waarmee ze laten zien dat er wel degelijk vernieuwende Nederlandse folk mogelijk is.

De cd Elektrisch Vuur werd gepresenteerd in café ‘De Hertog’ in Groningen op zondagmiddag 18 juni om half vijf ’s middags. Daar bleek de band live ook uitstekend te klinken – misschien een idee voor al die avontuurlijke folkfestivalletjes in België om dit trio te boeken?

lister tijdens hun cd-presentatie...

Lister, van links naar rechts Henk Klein Hesselink op bas, Dick Toering op gitaren en Hans Battenberg op elektrische viool. Toering tekent voor de meeste composities.

  • Lister – Elektrisch Vuur – listermusic 003