Het 4 Huizen Muziek Festival ontstond zes jaar geleden doordat vier musici die bij elkaar in de buurt wonen, in de wijk Hoornse Meer in de stad Groningen, samen een zondagmiddaghuiskamerfestival organiseerden dat een middag duurt. Je begint bij één van de vier en loopt dan naar het volgende huis voor het volgende concert van ruim een half uur. Als toeschouwer en luisteraar krijg je zo een buitengewoon gevarieerd muziekaanbod in een intieme omgeving, namelijk de huiskamer van de muzikant zelf. Het festival was ook dit jaar weer binnen de kortste keren uitverkocht, wat betekent dat er in iedere huiskamer steeds zo’n kleine veertig man/vrouw publiek zat. En wat je bijna zou vergeten, omdat de situatie oppervlakkig gezien misschien wat doet denken aan een “tussen de schuifdeuren”-situatie: je kreeg hier wel een paar absolute topconcerten te horen van soms absolute wereldklasse. Er was ook dit jaar, als elk jaar, weer gezorgd voor een vers en verrassend nieuw programma.

Philip Baumgarten Trio en Marieke Klooster

In 2010 speelde bassist Philip Baumgarten nog met trekzakspeler Peter Pot, daarna speelde hij met zijn sublieme jazztrio, waarmee hij ook nu weer optrad. Alleen was er dit jaar een extra verrassing – ze hadden een gast uitgenodigd en een speciaal programma met liedjes van de legendarische Groninger liedjesschrijver en zanger Ede Staal. Baumgarten had de liedjes van Staal voorzien van jazz-arrangementen, en daar bleek de muziek van Staal niet alleen uitstekend tegen bestand, de liedjes werden er op momenten zelfs leuker van. Alsof ze uit een andere hoek bekeken even helemaal opnieuw beluisterd konden worden. Bijzonder. Baumgarten is een meer dan voortreffelijke bassist en zowel pianiste Leonieke Vermeer als drummer Matthias van Olst zijn muzikanten met een ongekende flair en finesse. Marieke Klooster zei dat ze nog wat moest wennen aan het “jazz-zingen”, maar daar was weinig van te merken, want het ging haar meer dan voortreffelijk af. Het wachten is nu op de cd – dat wordt ongetwijfeld een kassucces in Groningen!

marieke klooster en het philip baumgarten trio

Zoumana Diarra

Etiole Azur draait om Liesbeth Völkel, maar die was helaas verhinderd, omdat ze in Duitsland haar ernstig zieke moeder moest verplegen. Het alternatieve programma werd verzorgd door Zoumana Diarra, een kora-speler uit Mali, die al zijn instrumenten zelf bouwt, dus niet alleen de om een kalebas heengebouwde kora, maar ook de unieke negensnarige rechthoekige gitaar die hij bespeelde. Mimouna Lefdou, de percussioniste van Etoile Azur, sprong op een bepaald moment bij en zorgde voor een verrassende verdiepingsjam. Het tokkelende snarenspel van de kora kan snel kabbelend en slaapverwekkend worden, maar deze muzikant wist zijn publiek goed scherp te houden – prachtige composities, schitterend gespeeld. Een subliem concert.

zou...

Nynke Eekhof en Rienk Bijma

Bij klassiek pianiste Nynke Eekhof wachtte ons een verrassend dubbelprogramma, want de pianostukken van de Poolse componisten Witold Lutoslawski en Frédéric Chopin werden afgewisseld met gedichten van de Poolse nobelprijswinnares Wislawa Szymborska, voortreffelijk voorgedragen door Rienk Bijma. Het is altijd al een genot om de muziek van Lutoslawski weer eens te horen, maar de gedichten waren daarnaast een ware ontdekking, en de combinatie was geweldig – gedichten en muziek versterkten elkaar heel mooi. Een perfecte combinatie dus.
Zeer, zeer geslaagd.

Rienk Bijma

nynke eekhof

Klatwerk3

Klatwerk3 is het trio van pianist Boelo Klat, bassist Ruud Vleij en drummer Ancel Klooster. Als ze in Amerika gewoond hadden waren ze al lang wereldberoemd geweest, want wat dit trio maakt is van absolute wereldklasse, terwijl het tegelijkertijd zo Gronings is als zwarte klei. Een beetje weerbarstig, maar tegelijk kristalhelder, wringend maar melodieus, steeds spannend, en precies goed. Ze speelden nummers van de cd die ze dankzij een geslaagde crowdfunding-actie in oktober gaan opnemen, en het klinkt allemaal alweer subliem, van ingetogen tot uitbundig. Voor het nummer Tarantula wil Klat het gesis van de vogelspin nog proberen op te nemen, maar eigenlijk heeft hij dat soort extra geluidseffecten helemaal niet nodig – zijn composities zijn sterk genoeg. Die hebben verder geen gimmicks of geintjes nodig. Een ijzersterk trio gaf een ijzersterk miniconcert. Super!

klatwerk3