Het 4 Huizen Muziekfestival is waarschijnlijk het intiemste festival ter wereld, en daardoor ook een van de leukste. In de huizen van vier musici in de Groninger wijk Hoornse Meer vinden op een zondag in het najaar elk jaar op één middag vier concerten plaats in de huiskamer van die musici. Je koopt een kaartje voor die vier concerten en loopt na het eerste concert, dat iets meer dan een half uur duurt, door naar het volgende huis voor het volgende concert. Tussendoor is er koffie en koek en na afloop drankjes en hapjes, en de concerten zijn elk jaar weer verrassend en anders. In 2017 was er de achtste editie, waarbij Liesbeth Völkel wegens een  middenoorprobleem verstek moest laten gaan. In haar huis zagen we als vervanger de Nijmeegse singer-songwriter José Keultjes, die onder de naam Jonesy optreedt, dit keer samen met multi-instrumentalist Tis Marang.

Jonesy

jonesy

Jonesy bleek een sterke singer-songwriter te zijn, met goede liedjes, een uitstekende stem en fraai gitaarwerk. Ze werd bovendien bijzonder goed ondersteund door Tis Marang die vooral op de contrabas perfecte accenten wist te leveren, af en toe een magnifieke tweede stem neerzette en verraste met mooi ingetogen banjospel, na de introductie: “een banjo meenemen naar een concert als dit is net zoiets als een kalashnikov meenemen naar een vliegveld…”  Mooie melancholieke liedjes, af en toe wat humor – een geslaagde invaller!

Francine van der Heijden en Nynke Eekhof

Francine van der Heijden en Nynke Eekhof

Klassiek pianiste Nynke Eekhof heeft elk jaar een bijzondere gast en een bijzonder programma, waarbij ze steeds probeert ook hedendaagse muziek te laten horen. Dat lukte deze keer ook, en het programma was dit jaar wel bijzonder geslaagd, mede dankzij de voortreffelijke sopraan van Francine van der Heijden. Het publiek mocht eerst even wennen met liederen van Mendelssohn en Schubert, waarna Eekhof solo een instrumentaal stuk van een hedendaagse Nederlandse componist speelde, een stuk dat op een merkwaardige manier ergens tussen klassieke muziek en Boelo Klat in lijkt te zitten. Toen volgde een lied van Micha Hamel, en ten slotte de première van drie liederen van Frans Vuursteen op tekst van Fetze Pijlman. Groningser kan het bijna niet, en hedendaagser ook niet. De echte première van de rest van dit project vindt overigens plaats in november en heet Buitendijks en is een aanrader. Dit soort kleine voorproefjes maakt dit 4 Huizenmuziekfestival wel extra leuk natuurlijk.

Pot, Baumgarten & Demydczuk

Aangekondigd als Pot, Baumgarten & Friends, maar het ging dit keer maar om één vriend, en dat was superdrummer Sebastian Demydczuk, die met accordeonist Peter Pot en bassist Philip Baumgarten een waarachtig supertrio vormde. Hoe je de muziek eigenlijk moet noemen die hier ontstond weet ik niet, maar dat er iets magisch gebeurde met deze drie musici bij elkaar zal iedere luisteraar die erbij was onmiddellijk bevestigen. We zitten eigenlijk met smart te wachten op de eerste cd van dit magische trio, want wij hebben in ieder geval ruim een half uur met brede grijns zitten genieten. Folkjazzrockpunkfunk? Wereldjazzfolkfusie? Ik probeer maar wat. Het swingde, het was spannend, en het was bloedmooie muziek. Volgend jaar graag weer heren!

Marcel Kapteijn en Boelo Klat

kapteijn en klat

Bij Boelo Klat draaide het tijdens het festival meestal om zijn muziek en zijn composities, maar dit keer had hij als gast Marcel Kapteijn, en stelde Klat zich dienstbaar op, als begeleider van een bijzondere zanger. Klat maakte wel alle arrangementen, zodat de hit die Kapteijn ooit had met de formatie Ten Sharp, het nummer You, dat nog regelmatig op de radio te horen is, hier in een speciaal arrangement het concert afsloot. Kapteijn begon met een a capella nummer waarmee hij meteen het publiek stil kreeg, en daarna speelden ze met zijn tweeën op een indrukwekkende manier een aantal nummers van Kapteijn’s laatste album. Klat en Kapteijn samen – het klonk werkelijk fantastisch. Kapteijn vertelde dat de twee elkaar ontmoet hadden bij RTL Friesland waar hij met een Big Band optrad, maar als ik dit concert hoorde zou ik zeggen: Marcel, vergeet die Big Band en ga gewoon verder met Boelo! Je liedjes komen op deze manier optimaal binnen bij de luisteraar. Subliem! Een gouden combinatie.

Afrondend: ook deze achtste editie van het 4 Huizen Muziekfestival kunnen we weer als uitermate geslaagd in de boeken bijschrijven. Een klein, maar bijzonder groots festival.