Daniël Lohues is een Drentse liedjesschrijver die een tijd geleden een Drentstalige hit had met zijn groep Skik. Dat liedje, Op Fietse, (Wie dut mij wat, woie dut mij wat, wie dut mij wat vandaoge, ik heb de banden vol met wind…) hoor ik af en toe langswaaien, en dat vond ik altijd wel leuk, maar verder had ik nog nooit iets van Lohues gehoord. Nu kreeg ik een kaartje cadeau van iemand die onverwacht niet naar het soloconcert kon dat Lohues in de Oosterpoort in Groningen gaf, op zaterdag 4 maart 2006.

Dat concert was voor mij een openbaring, want Lohues schrijft niet alleen ontzettend goede liedjes, hij is ook nog eens een voortreffelijk muzikant, en praat zijn liedjes op een zeer vermakelijke manier aan elkaar met verhalen en anecdotes. Zijn liedjes houdt hij allemaal heel dicht bij huis, en dat werkt erg goed. Liedjes over de eerste liefde, over het platteland, over het dorp waar hij woont, over een katholieke jeugd en over van het geloof afvallen. Persoonlijke, kleine liedjes, gezongen in het Drents, maar die toch iets universeels krijgen in de handen van Lohues.

Hij begon zijn optreden met een liedje op de gitaar, ging daarna op een keukenstoel achter de vleugel zitten en begon na dat tweede liedje verhalen te vertellen, waarna er steeds weer nieuwe liedjes volgden – een country-moordballade op de banjo, een blues op de elektrische gitaar, een gevoelig liedje op een akoestische gitaar, en zo verder. En tussendoor mocht er zeker ook gelachen worden. Voor mij was deze man een ontdekking, en ik zal hem vanaf nu zeker goed in de gaten blijven houden.

soms werden de anecdotes wat theatraal aangekleed...