Mark Lotz is een fluitist met meerdere gezichten. Een gretig musicus, die op allerlei fronten actief is en zo zijn eigen stempel drukt op de hollandse wereldmuziek. Want ook bij Lotz Of Music, het quintet waarmee hij jazzy muziek maakt, is de wereld dichtbij. Lotz kijkt goed om zich heen en weet zijn eigen ding te doen met alle invloeden die hij verwerkt. Hij is een zeer prima jazzfluitsolist, maar op andere momenten laat hij horen dat hij ook een voortreffelijk teamspeler is.

Op Pendant La Nuit van het jazzquintet Lotz Of Music hoor je de muziek die Lotz componeerde voor het theaterstuk Pendant La Nuit van Eric de Vroedt, aangevuld met improvisaties. Subtiele soepele jazzstukken met de fluiten van Lotz in een prominente rol. De plaat begint met wat rommelige percussie en een mondharmonica, de fluit zet in en je bent in een dromerig landschap terechtgekomen. Vanaf dat punt gaat de muziek vele kanten op en gaat de moderne jazz soms over in lome bossa nova’s, terwijl er onderweg ook fel en strak gespeeld wordt. Een mooie avontuurlijke plaat.

Mark Lotz & Shango’s Dance maakt op Cuban Fishes Make Good Dishes Cubaanse muziek, traditioneel maar zeer geïnspireerd en tijdloos. Er wordt zeer schitterend meerstemmig gezongen, de ritmes en de tempowisselingen zijn onnavolgbaar, en het volstrekt eigen geluid ontstaat doordat er ook ruimte is voor improvisatie. De band bestaat soms uit zeven en soms wel uit twaalf muzikanten uit alle windstreken. We hebben al eerder opgemerkt dat de integratie in ieder geval op muzikaal gebied volledig geslaagd is in Nederland, en deze band bewijst dat weer eens met muziek die uniek en tegelijk vanzelfsprekend klinkt, alsof ze als vanzelf ergens moest ontstaan.

Kijk vooral ook op Mark Lotz’ website en verbaas je over de veelzijdigheid van deze man.