De koningen van de rock ‘n’ soul brachten allebei een nieuwe cd uit, met als extraatje, bij de Deluxe Edition, een bonus-dvd. De vraag is dan natuurlijk: is die dvd de moeite waard, en is zo’n deluxe editie het overwegen waard. In beide gevallen is het antwoord, om geheel andere redenen een duidelijk “ja”.
Om te beginnen is de cd van Lyle Lovett al een tijdje uit, en heeft hij hier zijn geweldige Large Band weer opgetrommeld. Lovett leek op zijn laatste albums wat minder in vorm, maar hier bereikt hij weer grote hoogten, en het is niet alleen “large”, zoals je in het fragment uit Ain’t No More Cane goed kunt horen – dan kan Lovett ook heel intiem en ingetogen klinken, terwijl hij er tegelijkertijd een pracht van een gospelarrangement aan meegeeft. (Luister dan ook nog eens naar de Limburgse Jean Innemée die twee prachtversies van hetzelfde nummer opnam). Op de bonus-dvd zien we vooral repetities en overwegingen die gemaakt worden tijdens de opnames van de cd aangevuld met wat beelden van Lovett op zijn ranch. Die repetities en opnameshots voegen wel degelijk wat toe.

Delbert McClinton is een man die nog steeds beter lijkt te worden, al dachten we hem met Room to Breathe op zijn echte hoogtepunt te hebben aangetroffen, maar Acquired Taste is zeker zo goed. De man is gewoon al jaren volledig op stoom. En het mooie aan de bonus-dvd is, dat je kunt zien dat hij zeventien jaar geleden, in 1992, eigenlijk al net zo op stoom was. De drive was er toen ook al, alleen lijkt alles nu nog perfecter te lopen, zonder dat McClinton gladjes wordt of gemakzuchtig. Integendeel, het lijkt allemaal met de jaren nog intenser en doorleefder te klinken. Van Delbert een fragment uit het eerste nummer van de cd.

Twee absolute aanraders dus, en kies dan meteen voor de Deluxe Edition, want erg veel duurder zijn ze niet, terwijl beide bonus-dvd’s zeer de moeite waard zijn.

  • Delbert McClinton – Acquired Taste – New West CD+DVD NW6175
  • Lyle Lovett and his Large Band – It’s not Big, It’s Large – Curb B0009734-00

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.