We zagen hem onlangs een soort huiskamerconcert geven in Noordpolderzijl, en we waren zo onder de indruk dat we meteen twee cd’s en een dvd van Doug MacLeod aanschaften. Die waren dan weer zo goed dat we er hier even een beetje reclame voor gaan maken.

MacLeod schrijft zijn eigen materiaal, en dat levert zeer uiteenlopende, maar altijd goede liedjes op, met veel humor en veel wijsheid. Als hij met zijn stalen national guitar alleen op een podium zit praat hij die liedjes bovendien zeer onderhoudend aan elkaar, zoals je kunt zien en horen op de dvd The Blues In Me, dat ergens in Nederland is opgenomen (in this town of which the name I can’t pronounce – het blijkt Oudeschans te zijn). De opnames weten de sfeer van een live optreden van MacLeod perfect te pakken, en je zit weer te lachen en mee te genieten.

Op zijn cd’s laat hij horen dat hij weliswaar meestal solo optreedt, maar dat zijn liedjes zelfs nog beter worden als ze mooi gearrangeerd door een band worden gespeeld, met Doug uiteraard weer op de national gitaar, en in Where I Been begeleid door Steve Mugalian op drums en percussie en Denny Croy meestal op bas. En dan zijn er de twee dames, Patty Joy MacLeod en Julie Greer die de perfecte achtergrondzang verzorgen. Mooi. Zij zorgen net voor dat beetje extra. Ook op A Little Sin horen we Denny Croy op bas en Dave Kids op drums. Die is net een fractie minder sterk dan Mugalian, en daardoor (en door die hemels zingende dames) is Where I Been wat ons betreft de beste plaat om te beginnen als je nog niks van MacLeod kent.

Want het is wel een man om te leren kennen, al was het maar omdat hij zulke sterke liedjes schrijft, en vooral omdat de blues bij hem zeer regelmatig ook een bijzonder vrolijke aangelegenheid wordt.

  • Doug MacLeod – The Blues In Me – dvd – Black & Tan Records B&T 1001
  • Doug MacLeod – Where I Been – Black & Tan CD B&T026
  • Doug MacLeod – A Little Sin – Black & Tan CDB&T013
  • MacLeods website
  • Black & Tan Records