Een dag eerder hadden we ons overgegeven aan een festival (Take Root), maar nu gingen we op zondagmiddag naar ’t Zielhoes in het gehucht Noordpolderzijl, tegen de dijk bij de Waddenzee aan, het noordelijkste puntje van Groningen. In ’t Zielhoes kun je terecht voor prima huiskamerconcerten, waar dit keer zo’n dertig mensen in een soort grote huiskamer een paar uur zaten te genieten van de akoestische blues van Doug MacLeod.

MacLeod heeft niet meer nodig dan zijn metalen National guitar en een keukenstoel om je mee te nemen in de wereld van de akoestieke blues. En dat betekent de blues in al zijn gradaties, van treurige liefdesverhalen tot en met anecdotische onzinliedjes, en MacLeod brengt ze allemaal met verve. Hij speelt prima gitaar, vertelt tussendoor onderhoudend en zingt alleen eigen liedjes, en die zijn feitelijk allemaal sterk. Kortom: we hebben een zeer aangename middag doorgebracht in ’t Zielhoes in het buitengewoon aangename muzikale gezelschap van de sympathieke en intelligente Doug MacLeod.

Wat een optreden in ’t Zielhoes daarnaast erg plezierig maakt is de ongedwongen sfeer en het feit dat het geluid altijd prima in orde is. Dat klinkt vanzelfsprekender dan het is, want juist ook in kleine zaaltjes kan er gemakkelijk wat mis gaan met het geluid, waardoor een artiest niet echt tot zijn recht komt. Het is altijd erg plezierig als dat goed zit, dan kun je tenminste volop van de muziek genieten.

Het komende seizoen willen we proberen wat meer van dit soort kleine zaaltjes, waar ze vaak verrassend leuke muziek laten horen, te bezoeken. Want er komen er steeds meer bij, misschien ook wel bij jou in de buurt. Dat MacLeod “Noordpolderzijl” niet perfect kon uitspreken maakte het alleen maar charmanter allemaal – hij bracht het in ieder geval verder dan een van zijn voorgangers, die er “Noodle puddle” van maakte.