In Israël wonen gelukkig niet alleen maar haviken. Wat ik altijd hoopvol heb gevonden was het feit dat er ook veel Israëliërs rondlopen die op een positieve en constructieve manier samenwerken met mensen uit de verschillende Arabische buurlanden, waar ik ook Palestina bij reken. Het kleine muzieklabel Magda is een mooi voorbeeld, want er wordt bij dit piepkliene label bewust gestreefd naar samenwerking tussen de verschillende culturen en religies van het Midden-Oosten, en dat is zeker in deze tijd een verademing, zeker als je ziet wat dat voor resultaten oplevert.

Voor een platenmaatschappij is natuurlijk niet alleen de ideologie zaligmakend, er zal ook gewoon goede muziek uitgebracht moeten worden willen we echt van een vruchtbare samenwerking spreken. Dat zit bij Magda allemaal zeer goed. Het lijkt er zelfs op dat men nog geïnspireerder dan anders samen muziek maakt. Die muziek haalt zijn invloeden overal vandaan, mede ook dankzij de vele soorten immigranten waar Israël mee te maken kreeg. Russische joden brachten weer heel andere muziek mee dan Marokkaanse joden bijvoorbeeld. Het Israëlisch Andalousisch Orkest haalt haar inspiratie uit de Middeleeuwen, toen de verschillende culturen en religies in het gebied vruchtbaar samenwerkten. Arabieren, Joden en Christenen brachten stukjes cultuur uit het Oosten en het Westen op een vanzelfsprekende manier samen, en het orkest probeert weer net zo’n soort samenwerking voor elkaar te krijgen, met als gevolg prachtige muziek.

De meest recente cd van het Magdalabel is die van het Yuval Ron Ensemble. De plaat heet Under the Olive Tree en is werkelijk adembenemend mooi. Het eerste nummer begint heel ingetogen met een stuk op de duduk dat gebaseerd is op een Armeens volkslied, dat vervolgens als vanzelf overgaat in een Joods-Marokkaans lied.
Het tweede nummer komt uit Egypte, het derde combineert drie Joodse gebeden uit Israël, Spanje en Bosnië, die gevolgd worden door een Turks sufilied. De coupletten worden afwisselend in het Arabisch en het Hebreeuws gezongen.

We gaan hier niet de hele cd met je doornemen, maar het maakt wel duidelijk dat we hier met een bijzondere productie te maken hebben, en het meest bijzondere is nog dat het zulke prachtige muziek oplevert.
We laten hier nog even de filosofie van Magda volgen zoals ze die zelf formuleren:

The Magda label is an ethnic music project identifying with the idea of the new Middle East. Its existence is based on the welcome possibility of Jews and Arabs of the region coming together in peace. The label’s aim is to combine the musical expression of different cultures in this same geographical sphere. The human and political reality existing, the merging of worldwide ethnic groups and the meeting of the three major religions is conducive to a rich and fascinating musical expression.
The process of conciliation and tightening of ties is the essence behind the artistic and creative inspiration of all Magda artists.

Kijk eens op de website van Magda en doe je zelf een groot plezier door een van hun fantastische cd’s te bestellen. Je steunt niet alleen een zeer positief initiatief, je krijgt ook nog eens verrassend mooie muziek in huis.