De twee Siciliaanse broers Enzo en Lorenzo Mancuso maakten al eerder twee cd’s die we hier ongegeneerd uitriepen tot de mooiste muziek ter wereld. Dat staat nog steeds. Hun derde cd, Trazzeri, kwam uit op een platenlabel, OpenFolk, dat eigenlijk geen platenlabel is, maar een activiteit van een ethnografisch centrum ergens in Spanje. Het lijkt er sterk op dat Joaquin Diaz en Luis Delgado van dat centrum zo onder de indruk waren van de Fratelli Mancuso dat ze de broers hebben uitgenodigd in Spanje een album te komen opnemen. Het resultaat, Trazzeri, is een meesterwerk dat we gerust de muzikale gebeurtenis van het jaar durven noemen.

De melodieën zijn weer schitterend, de zang is weer onnavolgbaar schurend en ze zingen weer onvoorstelbaar spannend onder en langs elkaar heen. De muziek van Fratelli Mancuso is geworteld in Siciliaanse tradities, maar wat ze er vervolgens mee doen is adembenemend. Er wordt op een jazzy manier geïmproviseerd, waardoor het allemaal ongemeen spannend wordt (met ondermeer een glansrol van klarinettist Gabriel Mirabassi) en het zit allemaal zeer grondig en inventief in elkaar gestoken. Maar wat deze muziek zo bijzonder maakt is vooral de zang van de broers. Die zorgt ervoor dat de muziek je niet alleen in het hoofd, maar ook in het hart en in de buik raakt. Huiveringwekkend mooie muziek.

De cd is alleen via internet te bestellen bij de bibliotheek van het centro etnográfico in Valladolid. Gewoon een mailtje sturen dat je de cd wil bestellen, dan krijg je een mailtje terug dat je de verschuldigde achttien euro en veertig cent per creditcard kunt betalen, en binnen een week kun je genieten. Ga er wel even voor zitten, want de muziek van de Mancuso’s is absoluut ongeschikt als achtergrondmuziek.