Op de een of andere manier blijf ik Marcus Miller als een jonge bassist beschouwen, terwijl de man inmiddels toch al behoorlijk wat decennia in de jazzwereld meedraait. Tutu Revisited is zelfs een hernieuwd bezoek aan de opnames die Miller maakte met Miles Davis in 1986 voor het album Tutu (hij speelde al in 1981, dus dertig jaar geleden (!) bij Miles, toen hij net tweeëntwintig was). Voor het album Tutu schreef Miller alle composities, en omdat het een kwart eeuw geleden was werd hem gevraagd de muziek opnieuw te spelen. Dat is uiteraard een hachelijke onderneming, met name omdat Miles als trompettist niet te overtreffen is, vooral niet omdat hij een totaal eigen stijl, frasering en timing had.

MIller koos daarom voor een band vol jonge honden en een frisse aanpak. Geen brave hertolking van Tutu, maar zoals het hoort in de jazz, Tutu als uitgangspunt nemend om iets nieuws te creëren, waarbij de vier topmuzikanten die hij om zich heen verzameld had voluit mochten schitteren. En dat is gelukt. Als je de originele plaat ernaast legt kun je horen waar het allemaal vandaan komt, maar hier ligt iets nieuws dat volledig op eigen poten kan staan, energiek, fris en volledig van deze tijd. Chistian Stott doet het als trompettist voortreffelijk, drummer Ronald Bruner Jr vormt met Miller samen een onweerstaanbare ritmesectie, Alex Han is een zeer bevlogen saxofonist en Federico Gonzalez Pena is veelzijdig op de keyboards en doet af en toe in zijn virtuositeit zelfs wat denken aan Joe Zawinul.

Daar komt bij dat Miller, zoals meer jazzbassisten (denk aan Charles Mingus of Charlie Haden), niet alleen een voortreffelijk componist is, maar ook een uitstekend bandleider. Deze dubbel-cd, live opgenomen tijdens een geweldig geïnspireerd concert in Lyon, wordt geleverd met een extra dvd, die bijna nog leuker is, want als je deze band ziet spelen hoor je, vreemd genoeg, nog beter hoe goed ze zijn. Een vette aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.