Maria Dunn is een Canadese van Ierse afkomst, en net als bij Nanci Griffith heeft ze een merkwaardig goedklinkende mix gevonden van Ierse muziek en deze tijd en de plaats waar ze nu leeft. Haar liedjes gaan vaak over emigratie, maar ook over drank en over het harde leven.

We hebben het hier al eens gehad over haar cd We Were Good People, en nu is er haar nieuwe The Peddler, en pakken we meteen een cd erbij die we toendertijd over het hoofd hebben gezien, maar die ook een juweeltje blijkt te zijn – For A Song.

Om met die laatste te beginnen – For A Song is een cd die nog steeds staat als een huis, onder meer door de schitterende arrangementen, die met één voet in Ierland staan en de andere in Canada en Amerika, met lichte country-invloeden. Dunn heeft geen hele sterke stem, maar ze zingt heel trefzeker en goed. Er staan een paar briljantjes op dit album, zoals Nan McGowan, waarin ze zingt “Nan McGowan is my name and they tell me I should be ashamed, but I’ll be damned if I’ll take my drunken husband back again”. Het is een nummer dat klinkt als een gedegen Ierse traditional, maar Dunn schreef het nummer zelf, net als vrijwel alle andere nummers op deze cd uit 2002. Er staan er meer op die wat mij betreft als klassiekers kunnen worden beschouwd.

The Peddler klinkt vreemd genoeg alsof het een oudere plaat is, want het klinkt allemaal wat directer, wat minder ingetogen gearrangeerd. Ook hier heb je het gevoel dat Dunn verschillende oude liedjes staat te zingen, terwijl ze alles zelf schreef. Verbazingwekkend. Het betekent feitelijk dat Dunn een geweldige verhalenverteller is, en dat ze bovendien een mooi gevoel voor de bijpassende melodieën heeft. Kortom: ze is gewoon een geweldige liedjesschrijver, een superbe singer/songwriter.

Dunn heeft het hier ook over oorlog, over de dood van een zus, over de zeevaart, en ze weet je, waar ze ook over zingt, te raken. Luister maar eens naar You Can’t Take That Away, waarin goede herinneringen aan een zus worden opgehaald, steeds afgesloten met “you can’t take that away”. Aangrijpende brok-in-de-keelmuziek.
Beide cd’s zijn absolute aanraders.

  • Maria Dunn – The Peddler – MARCD04
  • Maria Dunn – for a Song – Col-Me Records 404120011