Mariusz is Marius de Boer, en hij schreef alle elf nummers van De Nacht Wachtet. Dat de band speciaal genoemd wordt is zeer terecht, want de band en de arrangementen maken hier het grote verschil. Begrijp me niet verkeerd, de liedjes zijn al goed en intrigerend, maar die arrangementen tillen alles net even naar een hoger plan, waardoor dit een topalbum wordt.

Ik laat je hier drie fragmenten horen die feitelijk willekeurig uit het eerste, het laatste en het zesde nummer geplukt zijn, maar ik had net zo goed andere fragmenten kunnen kiezen, want het hele album is van begin tot eind goed, van de stevige inzet met blazers in Blaas der op tot en met de bijna zwoele afsluiter Süker swiet sa swiet (luister daar ook maar eens goed naar het arrangement). En tussendoor zitten nog wat fraaie verrassingen, waardoor het een gevarieerd, maar toch samenhangend en uitgebalanceerd album is geworden dat bij elke draaibeurt groeit.

Alle liedjes worden in het Fries gezongen, maar persoonlijk vond ik dat niet echt een bezwaar, hoewel ik het Fries bepaald niet machtig ben. Je kunt verrassend veel volgen, en als gezegd, muzikaal is er buitengewoon veel te beleven. Een aanrader.

  • Mariusz & de Muzikanten – Marista MCD 9575

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.