Even trade betekent zoveel als “gelijk oversteken” en het gelijknamige titelnummer van de nieuwe cd van Terence Martin laat meteen horen dat de man nog steeds juweeltjes van liedjes kan schrijven. Martin heeft een opmerkelijke gave die je merkwaardig genoeg niet bij heel veel singer/songwriters aantreft: je gaat bijna ongemerkt vrijwel meteen echt naar zijn liedjes luisteren. Met zijn hese stem en zijn onnadrukkelijke manier van zingen weet hij toch op een geheimzinnige manier de aandacht af te dwingen.

De arrangementen zijn hier, net als op zijn vorige plaat ingetogen en precies goed, perfect toegesneden op de tekst van het liedje. Zelfs een gewone mondharmonica klinkt hier prachtiger en treuriger dan waar ook.

En dan zijn teksten. Dit komt uit het titelnummer: “Trade an open sky for a falling rain, a child’s eyes for some growing pains, a sundown for another day, you can call it an even trade”. Poëtisch zonder dat het gezeur wordt, en persoonlijk vind ik Martin’s poëtische gehalte beter dan Leonard Cohen. En grappiger ook: ” I wanna be a weatherman on cable tv, broadcasting sunny days as far as I can see” komt uit (I don’t want much) I want everything.

Even Trade is een cd die je vrijwel meteen pakt, en die je vervolgens niet meer loslaat. Een album dat meteen aanspreekt wil ook nogal eens gaan vervelen na een paar draaibeurten, maar deze is niet alleen meteen goed, hij wordt ook nog eens beter. Een magnifieke plaat om echt van te gaan houden.