Tijdens Folkwoods liet Martin Simpson zien dat hij aan één gitaar en zijn eigen stem meer dan voldoende had om indruk te maken. Hij speelde toen ook een aantal nummers van zijn nieuwe, geëngageerde album Purpose + Grace, waarin hij op de toppen van zijn kunnen blijkt te zijn aangeland. Als gitarist, als zanger, maar ook als arrangeur, want de spaarzame begeleiding is steeds precies goed en voegt wel zoveel toe dat je als luisteraar vaak ademloos zit te luisteren. Mooi mooi. Simpson is als meestergitarist in de loop der jaren alleen maat beter geworden, en als zanger weet hij ook steeds meer onder de huid te kruipen.

Hij nodigde voor dit album ook een paar gasten uit, waaronder de immer mooi weerbarstig zingende Dick Gaughan en de nog steeds indrukwekkende June Tabor. Simpson is ook niet te benauwd om de allergrootste instrumentalisten in de Britse folk uit te nodigen mee te spelen, dus horen we onder meer Richard Thompson op gitaar en Jon Boden op fiddle, Andy Cutting op accordeon en een verrassende BJ Cole op pedal steel.

Veel traditionals hier, onder meer bijzondere, eigenzinnige versies van In The Pines, Little Liza Jane en Lakes of Ponchartrain, aangevuld met een paar eigen composities en Strange Affair van Richard Thompson (gezongen door June Tabor) en Brothers Under the Bridge van Bruce Springsteen. Alles bij elkaar levert het een tijdloos groeialbum op, met muziek die alleen maar beter wordt naarmate je hem vaker hoort. Een magnifiek meesterwerkje.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.