De groep Curved Air was een obscure band in de sixties, maar ik had er een zwak voor, vooral dankzij de stem van Sonja Kristina. De groep maakte ingenieuze muziek die wat ingewikkelder was dan de doorsnee pop van die tijd. Je hoorde er sporen van jazz in terug, maar ook klassieke elementen, akoestische folk en elektronica. Je zou het progressieve rock kunnen noemen, maar eigenlijk kon je er niet echt een stempel op zetten.

Sonja Kristina duikt nu onverwacht op als de helft van het duo Mask, samen met cellist/violist Marvin Ayres, en de muziek is nog net zo spannend als vroeger, en net zo onbenoembaar. Het eerste album van Mask heet Heavy Petal, en het bevat muziek die in eerste instantie wat New Age-erig aandoet, maar dat bij nadere beluistering toch niet echt is. Daarvoor zit er toch te veel structuur in de nummers. Alles lijkt door te kabbelen, maar er zit een spanningsboog in waardoor je toch steeds blijft luisteren.

Muziek om bij te chillen of te loungen of je op een andere manier bij te ontspannen, maar die toch voldoende diepgang heeft, waardoor je er vaker naar kunt luisteren zonder dat de muziek gaat vervelen. Ambient is een term die voor de hand ligt, maar eigenlijk is ook dit muziek die niet echt in een hokje past. De cd wordt gepresenteerd als Dual Disc, met aan de ene kant het cd-gedeelte, en aan de andere kant een dvd-stuk.

  • Mask – Heavy Petal – The Tenebrous Odyssey of Jack and Virginia – Mandalic MDC001