Massive Central is een blazerscollectief dat je volkomen wegblaast in hun avonturentocht – ze maken vlammende muziek voor hoofd, hart en buik waardoor je je het ene moment in de middeleeuwen waant, dan weer in Catalonië, of aan de andere kant van de Middellandse Zee en even later in het Arabische deel van de wereld, terwijl je ook hoort dat de mannen die je hier hoort spelen doorgewinterde jazzmusici zijn.

De klagende, snerpende, bijna jankende toon van de door Dick van der Harst bespeelde tible contrasteert machtig mooi met het knorrende, lage geluid van de door Nic Roseeuw bespeelde bassaxofoon, terwijl in het tussengebied Kurt Budé op de tenorsax, Gilles Repond op de trombone en Jean-Philippe Poncin op de tenora schitteren, en ze daar gezamenlijk een behoorlijk uniek groepsgeluid mee weten te creëren. Voeg daar nog eens de percussie van Wim Koning bij, die je de ene keer weet mee te nemen naar een middeleeuws hof en de andere keer naar een Marokkaans hooggebergte, en je weet dat je op een volstrekt unieke muzikale ontdekkingsreis bent uitgenodigd.

Volksmuziek, klassieke muziek, wereldmuziek, jazz, avantgarde, freejazz, het komt hier allemaal op een volstrekt vanzelfsprekende manier samen. En er is meer, want de muziek is melancholiek en ernstig, maar tegelijk ook feestelijk, vrolijk en buitengewoon grappig en energiek, terwijl de arrangementen doordacht en gelaagd zijn, met verrassende contrasten en grappen. Kortom: Massive Central staat voor machtig mooie muziek die garant staat voor een fenomenale energyboost en een uitstekend humeur. Dit is puur genieten!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.