Het liedje dat bekend werd als Wimoweh werd geschreven door Solomon Linda en in 1939 opgenomen onder de titel Mbube. Het werd een grote hit in Afrika, en kwam via Alan Lomax terecht bij Pete Seeger die het met zijn groep The Weavers opnam onder de titel Wimoweh. Eigenlijk had hij het gewoon verkeerd verstaan, want in het origineel wordt er “yurimbube” gezongen, wat zoveel betekent als “jij bent de leeuw”. Dat refereert weer aan de legende van de laatste zwarte koning van Afrika, Chaka de Leeuw, die niet zou zijn gestorven toen de blanke overheersers kwamen, maar was gaan slapen. Ooit zou hij weer wakker worden.
De gasten die zo slim waren om de volgende simpele tekst te verzinnen: “in the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight”, zijn daar vervolgens stinkend rijk van geworden, want het nummer werd als The Lion Sleeps Tonight een wereldhit, en wordt nog steeds gecovered. In de Disneyfilm The Lion King is het ook te horen. Dankzij een Zuidafrikaanse documentaire uit 2000 die de geschiedenis van het liedje belicht krijgen de nabestaanden van Solomon Linda eindelijk ook wat geld. Linda zelf kreeg bij opname een klein bedrag en geen royalties.
Hier een kleine minuut van de versie van Solomon Linda en zijn Original Evening Birds, en de gigahit uit de jaren zestig van de Tokens.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.