Bobby McFerrin had in de jaren tachtig een enorme hit met het nummer Don’t Worry, Be Happy waarin hij alle stemmen en de percussie (met zijn handen op zijn lichaam) zelf voor zijn rekening nam. Die hit gaf hem bekendheid, maar al zijn cd-opnames verbleken bij wat McFerrin live op een podium presteert.

Op de dvd Spontaneous Inventions uit 1986 zag je al wat hij met een publiek kon. Want McFerrin zingt niet gewoon liedjes in drie stemmen tegelijk terwijl hij ondertussen met zijn handen en de microfoon het ritme aangeeft, hij weet ook het publiek mee te laten zingen op een verbluffende manier. Je zit bij die eerste dvd al met open mond te kijken naar wat hij voor elkaar weet te krijgen, en je zit voor je het weet ook hardop te lachen. En McFerrin kan nog veel meer. Dat realiseer je je als Wayne Shorter, een van de beste saxofonisten ooit, onverwacht voor een duet opduikt. McFerrin en Shorter improviseren op het scherpst van de snede, en dat is niet alleen heel spannend maar ook verbazend grappig.

Vijftien jaar later, in 2001 zie je op Try This At Home dat hij er in de loop der jaren alleen maar beter in is geworden. Zijn bereik is nog steeds verbluffend, hij zingt nog steeds loepzuiver en hij weet het publiek met groot gemak de moeilijkste dingen te laten zingen. Wat hier nog meer opvalt is de pure lol, de gretigheid waarmee hij staat te zingen. En dat werkt zeer aanstekelijk. Het doet wat denken aan de tekeningen van Horst Jansen, waardoor je zelf zin krijgt om te tekenen, of de uitdagende kunst van Saul Steinberg die je visuele creativiteit weet te slijpen. McFerrin zorgt ervoor dat je ontzettend veel zin krijgt om te zingen, en daar ook veel bij te improviseren.

Op Live In Montreal zijn we weer een paar jaar verder, en hier zien we vooral McFerrins veelzijdigheid als het om improvisaties gaat. Hij improviseert niet alleen met het publiek, maar ook met een paar uitgelezen gasten, zoals trapezewerkster (!) Evelyne Lamontagne, bassist Richard Bona en tapdancer Tamango van Urban Tap. Je valt van de ene verbazing in de andere, want het lijkt wel of McFerrin iedereen weet te stimuleren en op te zwepen tot grootse hoogten. Een puur genot om naar te kijken. En het bedrieglijke is dat het lijkt alsof hij alles met het grootste gemak doet, waardoor je geneigd bent te vergeten hoe goed hij feitelijk is. Het effect is wel, dat hij iedereen weet mee te krijgen, ook degene die thuis op de bank zit te kijken. En degene die van deze dvd’s geen buitengewoon goed humeur krijgt moet ik nog tegenkomen.

  • Bobby McFerrin – Spontaneous Inventions – Blue Note dvd
  • Bobby McFerrin – Try This At Home – EuroArts dvd
  • Bobby McFerrin – Live In Montreal – Festival International Du Jazz Montreal dvd