the last bird to sing

ewan mclennan
- the last bird to sing

 

 

Ewan McLennan is een Schotse singer/songwriter uit Glasgow. We zagen hem voor het eerst in het zesde seizoen van de Transatlantic sessions, het legendarische televisieprogramma waar alleen de beste folkartiesten voor uitgenodigd worden. Door elkaar, want je komt er alleen in als je collega's graag een keer met je zouden willen spelen. McLennan maakte meteen indruk met zijn gitaarspel en met zijn gemakkelijke en gepassioneerde zang.

Op dit album, The Last Bird to Sing, dat zijn tweede cd blijkt te zijn, is dat niet anders, en ook hier blijkt dat hij meteen al omringd wordt door een paar grote namen uit de Britse folk, die blijkbaar graag met hem willen samenwerken, zoals Martin Simpson die hier slide gitaar speelt, John McCusker op fiddle, Karine Polwart die een prachtige tweede stem zingt en Laurence Blackadder op bas. Die superband stelt zich overigens behoorlijk bescheiden op, want de arrangementen zijn over het algemeen heel mooi ingetogen.

Dat betekent dat de intense zang van McLennan en zijn indrukwekkende gitaarspel mooi op de voorgrond blijven. Hij zingt veel eigen nummers, speelt ook een paar instrumentals en zingt de murder ballad Butcher's Boy bijna acapella, hoewel juist de uiterst subtiele begeleiding het nummer naar het eind toe nog wat extra kracht geeft. Een mooi melancholiek, ingetogen, maar buitengewoon indrukwekkend album.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine