Acteur en zanger Tim Meeuws is serieus gegrepen door de Griekse blues. Hij vertaalde een aantal Griekse liedjes, en schreef bij enkele een eigen nieuwe tekst, verzamelde het puikje van de Hollandse wereldmuziek om zich heen en maakte een schitterend gepassioneerd album, met zowel melancholieke feestmuziek als treurige ballades, allemaal door Meeuws met een licht gruizige stem overtuigend gezongen. Hij presenteerde zijn cd Als een Vreemde op 8 maart 2008 in het dorpje Zuidwolde op het desolate Groninger platteland, en een fraaiere samensmelting van culturen zie je zeer zelden.

De klagende saxen en klarinetten van de Hongaars-Joegoslavishe Nederlander Akos Laki, de saz en percussie van de Turkse Nederlander Behsat Üvez, de gepassioneerde tango-bandoneonist Harry Dijkstra, veelzijdig gitarist en arrangeur Bert Heikema, contrabassist Bert van Erk en celliste Alexandra Vierkant bewijzen dat een muzikale samensmelting van culturen tot opzienbarende resultaten kan leiden. Zoals de accordeonist en de saxofonist af en toe samen spelen, dat gaat verder dan gewoon goed naar elkaar luisteren, er gebeurt iets magisch waardoor ze samensmelten en er iets unieks ontstaat. Maar dat geldt voor de hele band.

Het zal ook duidelijk zijn dat als je zo’n gevarieerd gezelschap bij elkaar zet je geen pure Griekse muziek kunt verwachten. Dit is muziek van een categorie die je alleen in Nederland vindt, waar culturen elkaar daadwerkelijk verrijken en samen iets creëren dat weer een stap verder gaat dan gewoon “wereldmuziek”. Wereldfusie op zijn hollands – buitengewoon avontuurlijk en bewijzend dat ook wij hollanders met (daar heb je weer het woord waar het steeds om lijkt te draaien) passie muziek kunnen maken met elkaar.

Het titelnummer is een kritisch lied over ons vreemdelingenbeleid, maar er zijn ook liefdesliedjes te vinden op dit album, een ode aan een Griekse blueszanger, een lied over “het blauwe uur” van de schemering, een parabel over vrijheid en moed (De Muizen), liedjes over mannen en vrouwen, kortom, over de belangrijke dingen in het leven. Het lijkt er sterk op dat Meeuws met deze muziek en deze muzikanten zijn muzikale draai volledig gevonden heeft. Zo zag het er tijdens de cd-presentatie in ieder geval ook uit. Een magnifieke plaat.