We hebben het hier al eerder gehad over de Limburgse cd met mijnwerkersliedjes van de groep Carboon. Er blijken overal waar mijnen waren ook wel liedjes te zijn gemaakt over het mijnwerkersbestaan, dat zwaar was, maar waar toch ook een zekere stoere romantiek aan kleefde. We hebben een paar uitstekende verzamelingen bij elkaar gezet.

Merle Travis – Folk Songs From The Hills

Merle Travis schijnt zijn inmiddels klassiek geworden mijnwerkersliedjes ooit in twee dagen tijd geschreven te hebben om een plaat vol te krijgen. Iedere liedjesschrijver die dat verhaal hoort is meteen stinkend jaloers, want het gaat dan wel om klassiekers als Nine Pound Hammer, Sixteen Tons en Dark As A Dungeon. Je vindt ze op Folk Songs From The Hills in de perfecte oeruitvoering van Travis zelf.

Lex Romane – Diggin’ Dusty Diamonds

Sixteen Tons en Dark As A Dungeon vinden we ook terug op dit album van Lex Romane, waar meer klassiekers op terug te vinden zijn, als The L&N Don’t Stop Here Anymore. Romane schreef zelf ook een paar juweeltjes die het verdienen ook klasiekers te worden. Ondertitel van de plaat is Songs From The Coal Mines.

Dick Gaughan – True And Bold

Ondertitel van deze prachtige Gaughan-cd is “Songs of the Scottish Miners”. Elf sterke liedjes, waaronder Which Side Are You On? dat ook gaat over vakbonden en solidariteit. Zo gaat het hier niet alleen over het harde werken en de dramatische ongelukken, maar ook over een stijl van leven, en een hele gemeenschap waarbij alles om de mijn draaide.
 


Het wachten is eigenlijk op de thema-cd die de beste mijnwerkersliedjes van over de hele wereld bij elkaar zet in de beste uitvoeringen. Maar tot die tijd zijn deze drie, samen met de Carboonplaten, een prima alternatief.
 


  • Merle Travis – Folk Songs From The Hills – Capitol Nashville Vintage 7243-8-35810-2-3
  • Dick Gaughan – True and Bold – Celtic Music STUC CD2
  • Lex Romane – Diggin’ Dusty Diamonds – LD 2003