Het lijkt wel een trend, want we komen steeds meer jonge vrouwen in de muziek tegen die zich “Miss” noemen. Ze onderscheiden zich door de zelfverzekerdheid waarmee ze zich presenteren, en de kracht van hun muziek. Twee dames, eentje uit Canada die de jazzgitaar centraal heeft staan, en een uit de States die niet zonder de steelgitaar kan. Jazz en Country dus, maar de pure power is niet anders.

Little Miss Higgins

Op Junction City zingt Little Miss Higgins vooral eigen composities, en daarnaast wat klassiekers die ze mooi naar haar hand weet te zetten. Een mooie versie van de St Louis Blues bijvoorbeeld, en een vlammende Frankie, die in deze versie Albert doodschiet (in plaats van Johnny). Of ze brengt You Ain’t Done Nothing To Me van Memphis Minnie volledig tot leven. Ik ben niet zo gek op de jazzgitaar, maar Little Miss Higgins bespeelt hem hier heel wat minder zijïg dan we van Overgauw en consorten gewend zijn, en dan blijkt dat zelfs de jazzgitaar pittig en fel kan klinken. Soms hoor je naast de zang en de gitaar van Little Miss Higgins alleen de slaggitaar van Foy Taylor, maar regelmatig schuiven er een bassist en een drummer bij aan, een mandoline, een wasbord en nog het een en ander aan instrumenten die de sfeer van de jaren dertig weten op te roepen. Verzengende jazzy blues is het gevolg, schitterend gezongen door Little Miss Higgins. Waarbij we nog even expliciet willen vermelden dat haar eigen liedjes zeker zo sterk zijn als de klassiekers die ze zingt. Een aanrader.

Miss Leslie

Miss Leslie zingt ouderwetse country met een hoofdrol voor de pedalsteelgitaar, maar ook zij laat de blues nadrukkelijk doorklinken in haar muziek. Zij schreef al haar liedjes zelf en ze zingt ze met een overrompelende trefzekerheid. Je moet wel echt van dat ouderwetse countrygeluid houden om haar echt te kunnen waarderen, maar in dat veld is ze de absolute top. Veel liefdesverdriet, drankproblemen en aanverwante ellende, doorleefd gezongen.


  • Little Miss Higgins – Junction City – Little Miss Higgins Music LMHCD 002
  • Miss Leslie – Between the Whiskey and the Wine – Zero Label Records ZLR0103