Het voordeel van een audio-dvd is dat je er meer muziek op kwijtkunt dan op een gewone cd, het nadeel is dat je hem moet afspelen via je dvd-speler en dat je de muziek niet gemakkelijk even op je i-pod kunt zetten. Nu is het zo dat de muziek van de moderne Amerikaanse componisten Morton Feldman en Barbara Monk Feldman daar misschien nieteens zo geschikt voor is, want het is muziek waar je even rustig voor moet gaan zitten. Voor sommigen zal het dan nog steeds te vreemd, ongestructureerd of onbekend klinken, maar als je houdt van avontuurlijke moderne serieuze muziek, dan is deze anderhalf uur durende audio-dvd zeker de moeite waard.

Morton Feldman trouwde vlak voor zijn dood in 1987 met de Canadese componiste Barbara Monk, en hun muziek heeft dan ook de nodige verwantschap. Vooral in de langere stukken liet Feldman liefst zo min mogelijk gebeuren, waardoor de muziek een bepaalde traagheid heeft waarin een vloeiende ontwikkeling te horen is. Stille muziek, met soms onverwachte accenten.

Barbara Monk Feldman studeerde bij Morton Feldman en zijn invloed is duidelijk hoorbaar, hoewel Barbara een duidelijk eigen geluid heeft. Pour un nuage violet voor viool en cello werd overigens geschreven in opdracht van het Festival Nieuwe Muziek in Middelburg. Luister, dan kun je horen dat die vermaledijde linkse subsidiehobbies soms iets prachtigs kunnen opleveren.

  • Morton Feldman, Barbara Monk Feldman – Strings, Keyboard, percussion, voices, horn – OgreOgress Productions DVD Audio