De producer en oprichter van de superband Mostar Sevdah Reunion, Dragi Sestic, heeft dit jaar twee projecten afgerond. Het ene is een nieuw samenwerkingsverband met zigeunerzanger Saban Bajramovic, het tweede is de langverwachte opvolger van hun CD “The secret gate”. Café Sevdan is misschien wel hun beste album tot nu toe, maar de plaat die samen met Saban werd opgenomen doet er zeker niet voor onder.

Café Sevdah

De band Mostar Sevdah Reunion komt uit Bosnië-Herzegovina. Sevdah is een begrip dat enigszins te vergelijken is met “duende” of de blues. Een bepaald soort weemoedige zielsgesteldheid dus. Je kunt bij deze band dan ook altijd melancholieke muziek verwachten, altijd gespeeld door een band die is samengesteld uit de beste musici uit de streek. Ze moeten de traditionele muziek in de vingers hebben, maar die ook kunnen combineren met een jazzy aanpak. Ook in deze bezetting, met wat nieuwe jonge talenten, wordt er weer adembenemend mooie muziek gemaakt. Geen snoeihard Balkankoper hier, maar gelaagde, prachtig gearrangeerde nummers, met vooral tegen het einde van de lange nummers, als de musici op dreef zijn, schitterende duetten van akoestische gitaren, contrabas, accordeon, viool, oosterse instrumenten en een wonderbaarlijk mooie, ragfijn pingelende piano.
Ook nu zijn er weer lange, spannende nummers, fraaie karakteristieke stemmen, en vooral die magnifieke arrangementen, die ervoor zorgen dat de muziek blijft groeien.

Saban

De band heeft al eerder een cd met deze, bijna legendarische, ongrijpbare zigeunerzanger met de monumentale stem opgenomen. De verhalen over zijn onhandelbaarheid en de onmogelijkheid om afspraken met hem te maken hebben de band niet afgeschrikt, en gelukkig maar, want het is een magnifiek album geworden, met de Mostar Sevdah Reunion in absolute topvorm. Ze worden bovendien bijgestaan door de krankzinnige trompettist Naat (Naat Veliov) en de al net zo idiote violist Slobo (Slobodan Stancic), en samen weten ze elkaar hier tot grote hoogten op te zwepen. Saban liep dus niet weg dit keer, en als je de muziek hoort weet je ook waarom, want deze superieure band vormt voor Saban de perfecte habitat. Indrukwekkend en aangrijpend mooi.