Eén van de aangrijpendste arias in Mozarts opera Cosi Fan Tute in de enscenering van Peter Sellers is Vado, ma dove? oh Dei!. Merkwaardig genoeg kom je die aria in andere opvoeringen van dezelfde opera niet tegen, en lijkt het of Sellers zich hier enige vrijheid gepermitteerd heeft. Die pakt overigens goed uit, want de aria past daar perfect. Op de cd met Mozart-arias van de jonge Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten worden we tot een brok in de keel toe opnieuw ontroerd door dezelfde aria, die volgens de begeleidende tekst uit “Il burbero di buon core” komt.

Niet dat deze kennis er feitelijk toe doet, maar ik was verheugd de aria toch weer eens tegen te komen, en Lenneke Ruiten geeft er een indrukwekkend visitekaartje mee af. Het Concertgebouw Kamerorkest onder leiding van Ed Spanjaard klinkt perfect en Ruiten zingt verbazend gemakkelijk en soepel, en technisch perfect, zeker als je in aanmerking neemt dat ze zeker niet de makkelijkste arias uit het repertoire van Mozart heeft gekozen.

Op sommige momenten misten we nog diepgang en ervaring, maar alles bij elkaar is dit een adembenemend mooi album geworden, met als afsluiter een magnifieke uitvoering van Exsultate Jubilate. We laten hier drie fragmenten horen van deze geweldige sopraan, die we zeker zullen blijven volgen in haar muzikale carriëre. Prachtig, prachtig!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      vado, ma dove? oh dei! k.583 aria

      exsultate, jubilate k 165, deel 1

      exsultate, jubilate k 165, deel 4 

terug naar de startpagina van moors magazine

« | »