We zagen onlangs in kort bestek, op één middag, vier Zwolse folkbands ieder een half uurtje spelen. Het mooie was dat die vier bands alle vier staan voor een volstrekt eigen aanpak. Bij Blue Dew draait het om de verhalen die de liedjes vertellen, bij Cinnamon gaat het om de pure schoonheid van de Ierse muziek, bij Colcannon wordt geprobeerd zo authentiek mogelijk Keltische muziek te maken, en bij Muppetstuff gaat het om de pure lol van het lekker samen muziek maken die zo opwindend mogelijk moet worden.

Muppetstuff heette vroeger Brak, en die zevenkoppige band nam in 2003 een cd op met Engelstalig Iers werk, voornamelijk traditionals, maar ook bijvoorbeeld Luka Bloom’s Couldn’t Have Come In A Better Time. Vooral traditionele Ierse muziek dus, maar hier hoor je ook al andere invloeden doorschemeren. Er wordt in ieder geval buitengewoon energiek en voluit gespeeld. Een heerlijk cd’tje dat goed laat horen waar deze band toe in staat was.

De naam Muppetstuff ontstond doordat de band werd opgericht in het jaar dat de bedenker van de Muppets, Jim Henson, overleed. In New York was er een winkel waar je “Muppetstuff” kon kopen. Tja. Het is een bandnaam die je al snel op het verkeerde been zou kunnen zetten, en die eerlijk gezegd iets te onnozel is voor deze band. Daar zijn ze in feite gewoonweg te goed voor.

Als Muppetstuff werd in 2006 Dolend Kompas opgenomen, een album met Nederlandstalige en streektaalliedjes, alles zelfgeschreven. De stem van Rob Bults doet soms wat denken aan die van wijlen Bram Vermeulen, maar dat hindert absoluut niet, want deze band heeft een lekker eigen geluid, dat geworteld is in Nederlandse en Ierse folk, maar waar je ook klezmer doorheen hoort schemeren, en mediterrane invloeden. Volgens accordeonist Onno Wieten heeft de band tot nu toe niet veel energie gestoken in cd’s, omdat ze live optredens eigenlijk veel belangrijker vinden. Toch zou het jammer zijn als deze cd vergeten zou worden, want het is een lekker energiek plaatje, met goede liedjes, pakkende teksten, goede melodieën, en magnifieke arrangementen.

Als je Muppetstuff live ziet barst de band bijna uit elkaar van de energie, terwijl er dan toch een drummer (Willem de Jongh) zit die juist heel lekker los en soepel zit te spelen, aangevuld met een percussionist (Roy Kieftenbeld) die daar nog wat extra subtiliteit aan toe weet te voegen. Voeg daar een uitstekende accordeonist (Onno Wieten) aan toe en een fantastische saxofonist (Peter Vrinds) die niet alleen hard kan swingen maar ook klezmerisch kan klagen, een zeer prima contrabassist (Peter Plaatsman) die ook goed kan zingen en fluiten, een pittige violist (Maurits Boreel) en een buitengewoon enthousiaste gitarist/zanger (Rob Bults) die de boel nog eens lekker extra op kan zwepen, en je hebt een absolute wereldband.

Voor de Ierse muziekpolitie roert deze band waarschijnlijk teveel klezmer door hun muziek, terwijl de klezmerpuristen vinden dat ze er teveel andere zaken doorheen strooien. Allemaal waar ook nog, maar dat maakt deze band voor ons nu juist zo spannend en leuk. Ze zoeken hun eigen weg, en gaan op avontuur in de muziek die zij zelf leuk vinden. Dat maakt een live optreden van Muppetstuff tot een belevenis. De twee cd’s die ze gemaakt hebben zijn bijzonder leuk, maar ze laten maar een fractie horen van waar deze band allemaal toe in staat is. Zorg dus zeker dat je ze een keer live te zien krijgt.

  • Muppetstuff – Dolend Kompas – Xpolsief 0603
  • Brak – ~batsen – Marcato Music LRCD 200307
  • Muppetstuff