Piet Maris is de zanger, accordeonist en componist van de onvolprezen Brusselse wereldljazzfolkband Jaune Toujours, en Théophane Raballand is de drummer van diezelfde band. Met zijn tweeën hebben ze een geweldig kinderprogramma samengesteld dat ze, als ware Brusselaars, zowel in het Vlaams als in het Frans brengen.

Ik en den Theo is een buitengewoon aanstekelijk liedjesprogramma dat inderdaad, zoals de tekst op het schitterende cd-boekje belooft, liedjes bevat voor kinderen van 3 tot 93 jaar. Vaak wordt daarbij de jongste jeugd aangesproken, maar de volwassenen hoeven zich hier echt niet te vervelen, integendeel. Voordat je het weet schiet je in de lach en loop je vrolijk mee te zingen met een heerlijk kikkerliedje.

Daar komt bij dat de composities lekker onverwacht in elkaar steken en heerlijk onconventioneel gearrangeerd zijn. Met andere woorden: waar je als volwassene bij andere cd’s waar je kinderen dol op zijn na een poosje gillend de deur uit wil rennen, word je hier zelf steeds enthousiaster van de muziek.

Op de cd hoor je de liedjes eerst in de Nederlandse versie, dan in de Franse, (en daar zitten subtiele verschillen in, luister maar eens naar het winkelliedje, waar andere zaken aangeprezen worden als “onze specialiteit”), en het boekje waar de cd in verpakt zit is een omkeerboekje, met aan de ene kant de Nederlandse, aan de andere kant de Franse teksten.

Als je altijd dacht dat België ten diepste verdeeld was laten deze twee muzikanten horen dat dat zeker niet altijd opgaat – een Belgischer plaatje zul je niet snel vinden. Een absolute aanrader!

  • Piet Maris en Téophane Raballand – Ik en den Theo – Choux de Bruxelles – CHOU 1102 – Boek + CD – ISBN 978-90-8170-330-7

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.