Marco Martens is een Brabantse hiphopper die steeds meer verhalenverteller werd, met een groot gevoel voor taal. Als je de dubbelzinnigheid in de titel van zijn album Ieder huis is uit vertrekken gebouwd leuk vindt, dan moet je zeker eens naar dit album luisteren, want een nummer als Uitgesproken kent bijvoorbeeld dezelfde dubbelzinnigheid. Ondertussen worden er ook verhalen verteld, maar op een manier die je als luisteraar constant op scherp zet, door de taalgrapjes, de dubbele betekenissen, en de snelle ontwikkelingen. Er valt veel tussen de regels door te lezen bij Martens.

Dat je hier geen doorsnee liedjes te horen krijgt mag inmiddels wel duidelijk zijn, maar je krijgt zeker ook geen standaard rapper of hiphopper te horen, en dat is voor een deel te danken aan de muziek van Joris Sedee en Michiel van Iersel, die de teksten van Martens op een subtiele manier op een hoger plan brengen. Soms lijken het kleine soundscapes, soms is het fijnzinnige achtergrondbegeleiding, maar het is steeds verrassend en mooi aansluitend bij de teksten van Martens.

En waar gaat het over? Over familie, over zoeken, vinden en verliezen, over alles wat het leven interessant maakt, een dichter die zijn gedachten de vrije loop laat, een Kerouac op muziek die eindeloos zijn verhalen op je los laat en je daarmee vangt. Mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten: