Op Zoek Naar Johan is de naam van een band uit het Brabantse Gemert. De liedjes worden geschreven door Martijn Kuijten, die eerder al veel Engelstalig materiaal schreef voor zijn band Autumnsun, maar die het gevoel heeft dat hij in zijn moerstaal toch wat beter zijn verhalen kwijt kan.

Als de muziek begint is een mooi voorbeeld – een nummer dat geïnspireerd is op een dementerende vrouw die Martijn bij een festival wat wezenloos voor zich uit zag kijken, maar die opleefde toen de muziek begon.
Nederlandstalige liedjes zou ik dit bijna niet willen noemen, hoewel iedere Nederlander ze zal kunnen volgen, maar de Brabantse tongval is wel behoorlijk overheersend, en op een bepaald moment vroeg ik me af of het weglaten van de laatste letters van een woord in dit geval streekgebonden is. Ik heb de indruk van wel, maar ik moest even op het hoesje kijken om te ontdekken dat “kijken naar de nah” (huh? wat zingt hij nou toch?) gewoon “kijken naar de nacht” was. Tja.

De muziek zou je kunnen omschrijven als folk, folkrock of roots, of zelfs Brabantse roots, want deze band speelt wel in de sterke Brabantse traditie van Gerard van Maasakkers en consorten. Sterke, gevarieerde nummers, lekker gespeeld door een geïnspireerde band (luister ook even naar de instrumentale versie van Weg uit de Stad!). Heerlijk plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten: