Philippe Robrecht is een singer/songwriter die wereldberoemd is in Vlaanderen, maar wat minder bekend in Nederland. Hij had in de jaren negentig grote hits met Magie en Vurige tongen, maar er was al een jaar of tien geen nieuw werk van Robrecht meer verschenen. Hij was verhuisd naar Ierland, zijn grote liefde, en het zal dan ook niet verbazen dat er op zijn nieuwe album 2020 ook een paar Ierse topmusici meespelen, al wordt het leeuwendeel van de instrumenten bespeeld door Robrecht zelf – gitaren, banjo, ukelele, bas, synthesizers en percussie en door Andries Boonen, die viool, cello, mandoline, mondharmonica, pipes en, jawel, schuurpapier speelt.

2020 is een dubbel-cd met elf nieuwe nummers en elf oude nummers die een nieuw arrangement gekregen hebben, en het valt op dat Robrecht eigenlijk aan bijna niets voldoende heeft – het slotnummer Donker bijvoorbeeld moet het eigenlijk alleen van zijn stem hebben, en het is een afsluiter waar je echt even stil van wordt. Hij opent overigens wel heel optimistisch met Alles komt goed, een boodschap die we in dit rampjaar goed konden gebruiken.

Mooie liedjes, aangename stem, fraaie arrangementen, waarin Ierland subtiel doorklinkt, en een mooie samenvatting van een bijzonder jaar. Een aanrader!

 

Luister hier naar een paar fragmenten: