Nickel Creek is een bluegrasstrio dat de bluegrasswereld behoorlijk heeft opgeschud de laatste jaren. Van hun drie albums is nu een compilatie-cd gemaakt met “the very best”. Als je van bluegrass houdt en je kent Nickel Creek nog niet is dit een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de band, ook omdat er een dvd-tje is toegevoegd met clips van zeven nummers. Leuke clips, waarin de muziek, zoals dat hoort, de hoofdrol speelt.

Nickel Creek is een trio, waarvan mandolinevirtuoos Chis Thile wellicht de bekendste is. Sara Watkins speelt fiddle en Sean Watkins gitaar, en zingen doen ze alledrie. Een trio is altijd interessant, want je kunt je in een trio niet verschuilen, je zult constant op zijn scherpst moeten spelen, en dat doen deze drie dan ook. Ze spelen al samen sinds ze heel jong waren, en je kunt horen dat ze elkaar nog steeds uitdagen. Dat betekent ook dat je hier geen strikt traditionele bluegrass hoeft te verwachten, maar een soort mix van bluegrass, folk en experimentele pop, waarbij genregrenzen behoorlijk worden opgerekt.

Om dat goed te beluisteren moet je vooral eerst eens de live-opname opzetten waarmee de audio-cd besluit. Het nummer heet The Fox, maar is in feite een collage van twee traditionals, een pittig gezongen Dylansong (Subterranean Homesick Blues) en een stukje Bach, en dat allemaal naadloos in negen minuten tijd in elkaar overlopend, op het scherpst van de snede, in soms razend tempo gespeeld. Om met ademloze bewondering naar te luisteren.

Kortom- een kennismakingspakketje dat naar meer doet verlangen. Helaas heeft de band besloten er voor onbepaalde tijd mee te stoppen, dus hopelijk is dit niet hun afscheidsalbum geworden.