niki jacobs niki jacobs
- en band
- grensverhalen; de try-out
Niki Jacobs en haar band Nikitov kennen we al een aantal jaren, en het is een groot genoegen deze sublieme zangeres op haar muzikale avontuur te blijven volgen. Haar band wisselt steeds, en haar muzikale zoektocht blijft ook steeds even spannend. Ze weet wel telkens opnieuw absolute topmusici om zich heen te verzamelen, die het avontuur met duidelijk plezier met haar aan willen en durven gaan.

We zagen en hoorden in de liberale synagoge in de Folkingestraat in Groningen op zondagmiddag 2 december 2012 de try-outvoorstelling van haar nieuwe voorstelling Grensverhalen, met anderhalf uur lang liedjes over de liefde in al haar mogelijke schakeringen, van een liedje voor haar nog ongeboren zoontje (Niki zong het hier hoogzwanger...) tot liedjes over nietbeantwoorde of zelfs verwoestende liefdes.

Maar er werden, zoals al jaren bij Niki, ook muzikale grenzen geslecht, want je kunt eigenlijk niet goed zeggen wat voor soort muziek je hier eigenlijk hoort. Het is een magische fusie van Jiddische blues, cabaretjazz uit de jaren dertig, folk, strijkkwartetten die goed naar minimal music hebben geluisterd, gypsy swing, popballads en klezmer, waar verder nog wat onbestemde wereldmuziek doorheen gestrooid is. Het opmerkelijke is dat het resultaat volstrekt natuurlijk, en vooral meeslepend, klinkt.

De passie is er altijd bij Niki Jacobs, en daarmee ook de overtuigingskracht - ze gaat staan, begint te zingen, de trompet van Ruud Breuls valt in en de zaal valt meteen al stil. De accordeon van Peter van Os komt erbij, de contrabas van Edwin Wieringa schuift er elegant bij in, de cello van Emile Visser en de altviool van Ro Krauss maken het subliem af. Ze zijn vertrokken, en als luisteraar ben je meteen volledig mee.

Veel liedjes werden door Niki Jacobs zelf geschreven, er worden een paar traditionele jiddische liedjes opgepakt en zelfs Stairway To Heaven krijgt een behandeling waar je kippenvel van krijgt. Zo indrukwekkend heeft het nummer nooit eerder geklonken. Als je dat laatste niet wil geloven moet je beslist naar een van de voorstellingen gaan, want Niki Jacobs en haar band gaan met deze indrukwekkende en soms ronduit kippenvelverwekkende voorstelling vanaf 9 december 2012 op toernee.

 

niki en haar band

grensverhalen...

terug naar de startpagina van moors magazine