Niki Jacobs is een zangeres op avontuur. Ze begon de Jiddische traditie te exploreren met een passie en een inlevingsvermogen die ons al eerder als luisteraar kippenvel bezorgde, maar Jacobs, die onder de bandnaam Nikitov opereert, verbreedt de laatste jaren haar blikveld steeds meer, zonder daarbij de passie en vooral ook de intimiteit en het inlevingsvermogen te verliezen. Jacobs gelooft alles wat ze zingt en dat komt bij de luisteraar binnen.

Op dit album, dat in eigen beheer is uitgegeven zingt ze zowel in het Jiddisch als in het Engels als in het Nederlands, en soms switcht ze zelfs binnen één liedje – luister maar naar het fragment uit het immens droevige Leg Dayn Kop. De arrangementen, waarin vooral cello, trompet en altviool de hoofdrol spelen, zijn magnifiek, en zorgen ervoor dat zelfs een countrynummer als Jolene van Dolly Parton hier een melancholiek Nikitov-liedje wordt. Prachtig en aangrijpend. Dat geldt ook voor de Wanda Jacksoncover Funnel of Love overigens.

De meeste nummers op dit album zijn geschreven door Niki Jacobs zelf (een aantal samen met violist Jason Sypher) terwijl zij ook tekent voor de arrangementen en de productie. Die eigen nummers vind ik persoonlijk minstens even sterk als de covers, dus wat mij betreft mag het volgende album geheel uit eigen werk bestaan, want het muzikale avontuur van Nikitov gaat ongetwijfeld door. Een bijzonder avontuur, waarbij de melancholie in de muziek behouden blijft, samen met de passie. Een absolute aanrader, kortom.

  • Nikitov – Niki Jacobs & Band – Anno 1999

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.