Dat er in Nederland zeer prima wereldmuziek gemaakt wordt, dat wisten we al, en ook dat er wereldmuziek op wereldniveau gemaakt wordt, maar kwaliteit alleen zegt nog niet alles. Pas als de passie doorklinkt en een band zijn eigen geluid weet te vinden en je erdoor geraakt wordt, dan heb je iets te pakken dat echt heel bijzonder is.

De Nederlands-Spaanse band NLMundo maakt op flamenco gebaseerde muziek, maar de naam van de band maakt al duidelijk hoe ze erin staan – Nederland is de wereld, en de wereld is Nederland, en NLMundo bewijst dat je met liefde en passie voor de muziek alle grenzen kunt overschrijden. Gitarist Johan Frauenfelder schrijft de meeste nummers, maar er komt bijvoorbeeld ook een buitengewoon fraaie Brelvertolking langs.

Er wordt virtuoos flamenco gespeeld op twee flamencogitaren, maar daar wordt ook een jazzsaxofonist bij uitgenodigd, en de percussie vult op een bijzondere manier het handgeklap aan, net als de elektrische gitaar en de fretloze bas. Twee sterke zangers maken het tenslotte helemaal af – de verzengende flamencozang van Carlos Denia, en de passie van Erminia Fernández Córdoba raken je tot in je ziel. Prachtige melancholieke wereldmuziek, liefdevol geworteld in de flamencotraditie, maar volledig van deze tijd. Prachtig.

de band...