Saxofonist Johan Huizing had een aantal jaren geleden het beste en opwindendste jazzkwartet van Nederland. Hun cd A little bit more of this koester ik, al hoor je er maar een schaduw van de band zoals die live kon klinken, waarbij vooral het fenomenaal mooie samenspel van tenorsaxofonist Huizing en trompettist Freek Bakker regelmatig voor kippenvel zorgde. Ik had geen idee waar Huizing gebleven was toen ik van iemand hoorde dat hij tegenwoordig bij mij om de hoek woonde, en nog even later dat hij met zanger/acteur Tim Meeuws de band Nomades was begonnen.

Nomades bestaat uit vijf Groninger musici en de zingende acteur Meeuws, en hun muzikale avonturentocht leidt door de Balkan en Griekenland, met als belangrijkste anker de muziek van de Joegoslavische componist Goran Bregovic. Je moet wel wat lef hebben om je aan de muziek van Bregovic te wagen, maar deze band bewijst op hun live in de studio opgenomen cd (met zes nummers, waarvan drie Bregovic-composities) dat ze er zeer prima mee overweg kunnen. Meeuws zingt overtuigend en met passie zowel in het Grieks als in het Nederlands en de band speelt lekker strak, met de juiste dosis melancholie. De band schijnt al een tijdje niet meer samen gespeeld te hebben, maar na het horen van hun cd kan ik alleen maar concluderen dat het jammer zou zijn als de band Nomades een stille dood zou sterven.

Tim Meeuws is ondertussen begonnen met opnames voor een cd met Grieks en Nederlands werk, met onder meer Behsat Uvez op percussie en Harry Dijkstra op bandoneon. De vier demo-opnames klinken zeer veelbelovend, dus we zullen zowel Nomades als Tim Meeuws in de gaten blijven houden.