1 Slim & Slam – Flat Foot Floogie

slim and slam

Slim and Slam vormden in de jaren dertig een succesvol duo, met veel hits waarvan de Flat Foot Floogie de bekendste was. Vaak waren het nonsensteksten, in een door Slim Gaillard zelf verzonnen taaltje. Als ik even een echte oppepper nodig heb zet ik hun “opera in vout” op, vier live-nummers, die allemaal achter elkaar aangekondigd worden met “and now for something really special, real groovy… the groove juice special”. Dat was helaas geen single, dus hij kan niet in dit lijstje, maar de Flat Foot Floogie is ook erg leuk.

2 Miriam Makeba – The Click Song

miriam makeba

Miriam Makeba was een bloedserieuze Zuidafrikaanse zangeres die een wereldhit kreeg met dit nummer, dat in haar moedertaal gezongen werd. Het klikgeluid dat voor onze westerse oren heel vreemd en exotisch klonk maakte het een bijzonder nummer. En wat hebben we als kind niet zitten oefenen om dat geklik ook onder de knie te krijgen. Het lukte ook nog redelijk, uiteindelijk.

3 Roger Whittaker – Mexican Whistler

roger whittaker

Roger Whittaker was een wat suffe Engelse folkie die in Nederland ineens, na een optreden bij een songfestival in, ik meen, Knokke, een hit had met dit nummer. Hij fluit een melodietje, maar dan wel op een speciale manier, met eigenaardig rollend gefluit. Ook dat moest natuurlijk geoefend worden, en ik kan mijn kinderen nog altijd verbazen met deze eigenaardige manier van fluiten. Een curiosum dus.

4 Napoleon XIV – They’re coming to take me away ha-haaa!

nappie de veertiende...

Het perfecte voorbeeld van een novelty. Een stampend ritme en het gescandeerde relaas van een gek die denkt dat hij Napoleon is, met vervormde stemmen. Op de achterkant van de single werd het nummer achterstevoren afgespeeld.

5 Leroy van Dyke – The Auctioneer

leroy van dyke

Het liedje gaat over een jongetje dat veilingmeester wil worden omdat hij een kick krijgt van de manier van praten van een Amerikaanse veilingmeester. De gimmick van het nummer is dan ook het razende tempo waarmee dat speciale auctioneerstaaltje gedemonstreerd wordt. Leuk.

6 Buzz Clifford – Baby Sitting Boogie

buzz clifford

Een gewone rockhit, behalve dan dat het voor een deel zogenaamd door een baby wordt gezongen. In Nederland hadden we een versie die de Trappelzakboogie heette, maar Buzz is leuker. De man maakte overigens in de jaren zestig een geweldige elpee zonder enige lolbroekerij, echt een vergeten meesterwerkje. De plaat heette See your way clear. Een absolute aanrader.

7 The Beatle Barkers – A hard day’s night

hoes van the beatle barkers

Er zijn al heel wat rare dingen uitgehaald met Beatlenummers, maar dit slaat echt alles. Honden blaffen A hard day’s night. Je gelooft je oren niet. Goed gedaan, en leuk ook nog.

8 The Coasters – Along came Jones
& Henri Salvador – Zorro est arrivé

the coastershenri salvador

The Coasters waren gespecialiseerd in novelty-nummers. Leuk, maar daarnaast ook altijd lekker stevige rhythm and blues. Along came Jones beschrijft de meest extreme rampsituaties zoals we die uit tekenfilms kennen. Iemand wordt vastgebonden op de rails en daar komt de trein. Iemand wordt vastgebonden op een boomstam en daar komt de cirkelzaag aanrazen. En dan? “And then along came Jones!…” Daar kwam Jansen de zaak redden. Stevige muziek, lekker aangedikt dramatisch en erg leuk. Henri Salvador maakte de Franse versie waarin Zorro de zaak komt redden. Op papier minder leuk dan Jansen, maar het klinkt in de praktijk net zo goed.

9 Spike Jones – Hawaiian War Chant

spike jones

Spike Jones was gespecialiseerd in novelty en had een heel orkest dat er op gericht was gewone liedjes om te bouwen tot iets zo krankzinnig mogelijks. Soms heel flauw, maar vaak heel erg leuk. De Hawaiian War Chant is mijn absolute favoriet omdat er onnavolgbaar idioot in gezongen wordt en ik het niet kan laten het zelf regelmatig te zingen, bij voorkeur in lekker galmende gangen. Een hilarisch nummer, in de beste betekenis van het woord.

10 The Trashmen

surfin bird

Een lekker rammelend nummer dat eigenlijk twee andere idiote nummers combineert. Het lijkt wel in een echokamer opgenomen, er wordt idioot gelachen, gehinnikt en gescat en het barst van de energie en de pure lol. Heerlijk.

11 The Fendermen – Muleskinner

the fendermen

Muleskinner was al een heel oud nummer toen de Fendermen deze krankzinnige versie opnamen. Ook hier weer hol gelach (die echo!), gejodel en stevig rammelende muziek. Het is wat mij betreft echt de definitieve versie van Muleskinner. Lekker.

12 The Chaps – Rawhide

picture disc van the chaps' rawhide -

The Chaps, dat was eigenlijk Billy Connolly die hier een volstrekt idiote Schotse versie van Rawhide neerzet. Op de een of andere manier past deze extravagante versie perfect bij het nummer. En ja, dat is inderdaad een koeienvlaai op de picture disc van het nummer. Humor, dames en heren, humor…
Toch is dit echt de allerleukste versie van Rawhide die je ooit zult horen.

Naar de eerste twaalf van de beste singles aller tijden

naar de beste instrumentals aller tijden