Chatroubadour

Vorig jaar was Ocobar voor ons dé grote muzikale verrassing. Het trio maakte met Carousel de zomerplaat bij uitstek. Wij noemden het toen intelligente feestmuziek, en dat is volgens ons nog steeds een aardige typering. Er is een nieuwe cd verschenen van Ocobar “featuring Geert Chatrou, World Champion Whistling”. Dat doet het ergste vrezen, want een Nederlandse Wereldkampioen Fluiten? Is dat niet net zoiets als een wereldkampioen jodelen? Nee dus. Voor de liefhebbers van Ocobar: het is een echte Ocobarplaat geworden, waarbij alle nummers ook door de Ocobarmannen zijn geschreven.

En dat laatste is weer een garantie voor de originele Ocobarsound, de merkwaardige mengeling van Italiaanse filmmuziek, Franse musette, Zappa-achtige arrangementen en oerhollandse humor. Intelligente feestmuziek dus, waar je meteen vrolijk van wordt, maar die ook steeds een subtiele melancholieke ondertoon heeft. Kunstfluiter Geert Chatrou blijkt hierin perfect te passen. Als je nu denkt dat je makkelijk meefluitbare melodietjes voorgeschoteld krijgt  heb je maar ten dele gelijk. Het zijn inderdaad melodietjes die zich op een prettige manier in je hoofd nestelen, maar Chatrou fluit frustrerend virtuoos.

Chartroubadour laat ook weer zien hoe virtuoos en inventief de drie muzikanten van het gezelschap zijn. Cok van Vuuren bespeelt niet alleen de elektrische en akoestische gitaar, maar net zo makkelijk de lapsteel, de pedalsteel, banjo, ukelele en nog wat exotische snaarinstrumenten. Rob Wijtman is een fenomenale dummer en percussionist, en pakt ook de trompet, trombone en tuba op als het zo uitkomt. Bart Wijtman tenslotte is in de eerste plaats een uitmuntende bassist, maar kan daarnaast ook geweldig goed uit de voeten op verschillende soorten orgels en de accordeon. Hij doet hier ook de achtergrondzang. Als belangrijkste gastmuzikant noemen we ook nog Fay Lovsky, die niet alleen zingt, maar ook de zingende zaag en de theremin in de strijd gooit.
Een heerlijke plaat en een absolute aanrader voor iedereen die ook maar een beetje van muziek houdt.

Hasjee Tabee

Bart Wijtman van Ocobar zagen we onlangs ook in een andere glansrol, namelijk als frontman van de band Hasjee Royaal. Basta bracht onlangs het slotconcert van de band als Hasjee Tabee op dvd uit, en ook dat is, ook als je nog nooit van deze band gehoord had, een absolute aanrader. Is Ocobar vooral een instrumentaal trio, waar nauwelijks gezongen wordt, bij Hasjee Royaal zijn het vooral de teksten die naar voren springen. Denk dan aan levensliederen en smartlappen, maar dan met een stevige draai en af en toe een flinke scheut rock. Alle cliché’s van het levenslied zien we langskomen, maar dan “over the top” – het genre wordt tegelijkertijd onsterfelijk belachelijk gemaakt en met respect behandeld. “Tongue in cheek” noemen de Engelsen dat.

De heren van Hasjee Royaal hebben ook allemaal een toneelnaam. Zo gaat achter Johnny Bordeel Pieter Ubbels schuil (sax en zang), heet Nico van Asum eigenlijk Sebastian van Zuylen (gitaar en zang), gaat drummer/zanger Charles Royal eigenlijk als Bert Kamsteeg door het leven en mag Bart Wijtman zich hier Cor Vett noemen. De heren zingen alle vier niet onverdienstelijk, en ze zetten met hun energieke en swingende spel met gemak de hele zaal op zijn kop. Heerlijk. Om aan te geven hoe hun levensliederen en smartlappen ongeveer klinken de tekst van “Er hangt een foto in mijn auto”:

Er hangt een foto in mijn auto
Waarop jij vriendelijk naar me lacht
Het is een hele mooie foto
Die alle pijn verzacht

(Refrein)
Want wat ik je nog zeggen wou
Ik hou alleen van jou
Blijf altijd bij mij
De liefste dat ben jij (dat ben jij)
Want wat ik je nog zeggen wou
Ik blijf je eeuwig trouw
Blijf altijd bij mij
De liefste dat ben jij

Ook al zitten je handen wat los
En doe ik nooit iets goed
Ben ik menigmaal de klos
En gooi ik in het eten roet
Laat ik eens een oortje schieten
Bij het drogen van de vaat
Ben jij niet meer te genieten
Je hoofd wordt paars en jij wordt kwaad

(refrein)

Als ik vol liefde naar je kijk
Gaat het al weer fout
Want dan zeg je tegen mij
Waarom ben’k ooit met je getrouwd
Dan ga ik snel het eten koken
Je lievelingsgerecht (hasjee!)
Je zegt niets en zit te roken
Ik ben toch zo aan jou gehecht

(refrein)

Denk daar dan een uit volle borst meezingende zaal bij, en precies de juiste lullige uitstraling van de band (ze hadden zich ook de Heikneuters kunnen noemen), en vooral de pure lol waarmee alles gespeeld wordt, en je krijgt al een aardig idee van deze dvd. Puur genieten dus. 

  • Ocobar featuring Geert Chatrou – Chatroubadour – Basta 3091492
  • Hasjee Royaal – Hasjee Tabee – Basta 3091512
  • Ocobar
  • Basta