David Rawlings is de mannelijke helft van het duo Gillian Welch. In dat duo is hij altijd iets op de achtergrond, maar zeer nadrukkelijk positief aanwezig. Rawlings heeft nu de debuut-cd van de Old Crow Medicine Show geproduceerd, en de kenner weet dan wel ongeveer wat hij kan verwachten. Als je luistert zonder naar de hoesfoto’s te kijken is het net of je een kleine honderd jaar teruggaat in de tijd. Met veel energie en verve worden traditioneel klinkende liedjes gezongen, die op akoestische instrumenten worden begeleid.

Als je goed luistert is er toch iets meer aan de hand, want deze band brengt een eigenaardige mengeling van jugband, stringband, hillbilly en bluegrass, terwijl de onderwerpen vaak zeer van deze tijd zijn. Zoals het hoort bij dit soort muziek is de productie bijna kaal te noemen, waardoor de sterke kanten extra naar voren springen (alleen echt goede bands kun je zo kaal laten horen).

De lakmoesproef is de traditional – hoe komen ze bijvoorbeeld weg met een doodgezongen nummer als CC Rider? En dan zie je de echte kwaliteit. Het nummer wordt door twee mannen schurend samenzingend gebracht, waardoor het een intensiteit krijgt die we zelden eerder hoorden. Dan nog een ouderwets scheurende mondharmonica erbij en je hebt muziek die je te pakken heeft.  En dat geldt eigenlijk voor de hele cd, al is het erg jammer dat hij maar een krap half uur duurt.

  • Old Crow Medicine Show – OCMS – Nettwerk 0 6700 30349 2 0

old crow medicine show