De Righteous Brothers heetten eigenlijk Bill Medley en Bobby Hatfield. Hun eerste hits hadden ze met nummers die werden geproduceerd door Phil Spector. Medley had de kunst goed afgekeken en produceerde het door Cynthia Weill en Barry Mann geschreven Soul and Inspiration met dezelfde arrangeur die Spector ook gebruikte, Jack Nitzsche, en wist de “Spector-sound” goed te benaderen. Soul & Inspiration werd in de States een nummer 1-hit, maar deed het wereldwijd wat minder.

Medley en Hatfield hadden inmiddels doorgekregen dat de schrijvers van de hit,  dankij de royalties, meer verdienden dan de artiesten en besloten op een bijzonder handige manier een graantje mee te pikken. De B-kant van een single werd namelijk automatisch net zo vaak verkocht als de hit, en de royalties waren daardoor gelijk. Voor de B-kant van Soul & Inspiration gaven de heren de band in de studio de opdracht een blues in te zetten, waarop er drie minuten lang geïmproviseerd werd. Het resultaat, de ter plekke ontstane “compositie” van Medley en Hatfield noemden ze met enig gevoel voor humor B Side Blues.

Toch is het een leuk nummer geworden, dat goed laat horen hoe je op een eenvoudige manier een blues in elkaar steekt – eerst hoor je de hoge tenor van Bobby Hatfield (de kleine blonde), dan de bas van Bill Medley en dan de twee nog een keer samen. En voor de volledigheid laten we ook nog de eerste minuut van Soul and Inspiration horen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.