De cd Rodinha van het orkest O Septeto Plus is al bijna tien jaar oud. Jan Dumée is de man achter dit ensemble. Dumée is componist, arrangeur en hij bespeelt vooral de gitaar, maar ook piano en andere instrumenten. Hij houdt niet alleen van zuidamerikaanse muziek maar ook van jazz en klassiek, en dat is in de muziek op Rodinha goed terug te horen.

Rodinha is een album dat een zeer ruim uur duurt, dat zeer gevarieerd is en waarbij je het gevoel hebt dat Dumée er nog lang niet alles in kwijt kon, zo stroomt het over van ideeënrijkdom. Alles heeft een Braziliaanse uitstraling, maar de jazzy aanpak maakt het allemaal net wat ongrijpbaarder. En dan zijn er de melancholieke stukken zoals het derde deel van de prachtige Suite Para O Bruxo Brasileiro dat van een machtig mooi eenzaam fluitspel overgaat in een mooi, onbestemd, geraffineerd maar opgewekter deel. Het is puur muzikaal avontuur.

De laatste jaren speelde Dumée als volwaardig vervanger van Jan Akkerman in de laatste reïncarnatie van Focus, maar dit O Septeto Plus is toch een geheel ander kopje thee. Toch kun je hier ook horen dat Dumée affiniteit heeft met klassieke muziek. Het maakt de jazzy Braziliaanse sferen die hij oproept alleen maar geheimzinniger en veelzijdiger. Al met al een bijzondere, gelaagde (en geslaagde) wereldfusieplaat. Jammer dat het wat betreft dit gezelschap waarschijnlijk bij dit ene album zal blijven.