Ot Azoj Klezmerband bestaat al sinds 1994, en op Express Oriënt klinken ze dan ook als een geoliede machine, een uitstekend op elkaar ingespeeld gezelschap. Ze noemen zich nadrukkelijk klezmerband, maar gelukkig zijn ze niet al te streng in de leer, en worden de grenzen van de klezmer regelmatig opgezocht. Nu is klezmer ook maar een redelijk vage aanduiding voor joodse feest- en begrafenismuziek, en kon je die muziek ook in alle uihoeken van de wereld tegenkomen, dus als een band als deze meedere invloeden verwerkt is dat niet echt heel vreemd.

Ze weten in ieder geval een mooi eigen geluid te creëren waarbij met name de oriëntaalse invloeden ervoor zorgen dat je bij sommige nummers zo een buikdanseres kunt visualiseren. Maar het oosten van Europa, met name Turkije en Griekenland, klinken ook onmiskenbaar in deze uiterst vitale en krachtige muziek door. De zes bandleden zijn ook uitermate stevig aan elkaar gewaagd, en ze staan allemaal wel een keer in de spotlight terwijl de band toch ook steeds als een echte band klinkt.

Er zijn op Express Oriënt veel hoogtepunten aan te wijzen, onder meer een fantastisch altsax- klarinetduel, een lekker fel en vurig gespeelde vioolsolo, een uitzonderlijke, bijzondere accordeonsolo, de lekker stevige piano, de uiterst inventieve slagwerkpartijen, de opmerkelijke tuba die er wonderlijk mooi in past, en de lekker jazzy aanpak. De energie en het speelplezier spatten er overal vanaf, en de niet al te eerbiedige benadering zorgt ervoor dat het steeds spannende muziek blijft. Wat daarbij ook helpt is dat grapjes niet uitgemolken worden, dat houdt de spanning er op een speciale manier ook in. Een heerlijk album.