Er bestaan veel boeken over platenhoezen, maar dan gaat het meestal over populaire muziek. De platenhoes heeft vooral meerwaarde gekregen doordat de popmuziek in de jaren zestig volwassen werd, en er ook veel aandacht aan de verpakking werd besteed. Er bestaan heel wat boeken die de “klassieke” populaire platenhoezen op een rijtje zetten. Voor de hoezen die klassieke muziek moeten verkopen was zo’n boek er naar mijn weten nog niet. Classique is een magnifieke uitgave van uitgeverij Gestalten met alle aandacht voor de verpakking van klassieke muziek.

Het opmerkelijkste verschil met populaire muziek, en meteen ook het leukste aan dit boek, is dat er veel verschillende hoezen zijn gemaakt voor dezelfde compositie, zoals Peter en de Wolf (ha, ik heb er nog twee in de kast staan die hier niet getoond worden), of Rimsky Korsakov’s Gouden Haan. In de klassieke muziek worden dezelfde stukken steeds weer opnieuw opgenomen en uitgebracht, en ook met de hoes kun je je dan onderscheiden. Dat wordt hier duidelijk gedemonstreerd, en dat levert een aantal zeer fascinerende bladzijden op.

Maar er zijn ook hoofdstukken die focussen op de hoezen die gebruik maken van abstracte kunst, hoezen waarbij de typografie domineert (daar laten we hier een paar fraaie voorbeelden van zien), de mooiste hoezen uit Tsjechië, volkskunst, karikaturen, schilderijen uit musea, enzovoorts. Je blijft door dit boek bladeren en je verbazen over de hoeveelheid interpretaties die visueel mogelijk blijken. En het effect bij mij was dat ik meteen naar mijn platenkast liep en toch iets anders naar die ruime verzameling klassieke muziek aan ga kijken. Letterlijk.

De verzameling die in dit boek gepresenteerd wordt (777 hoezen), en de voorbeeldige manier waarop, zorgen ervoor dat je bijna verlekkerd op speurtocht gaat naar bijvoorbeeld die ene fraaie Taras Bulba, want als er zo’n mooie hoes om zit moet de muziek ook wel mooi zijn… Kortom – dit is een heerlijk boek waar je je uren mee kunt vermaken. Achterin is bovendien een korte geschiedenis van labels toegevoegd, met bladzijden vol intrigerende rondjes, losgezongen van het vinyl waar ze de kern van vormden.

een typografische hoes...

een geheel ander type typografie...

in zilverkleurig karton gepreegd...

speciaal gemaakte illustratie...