De ouders van Peter Ostroushko emigreerden in 1952 van de Oekraïne naar de Verenigde Staten van Amerika, en op zijn derde kreeg Ostroushko daar al een mandoline in de hand. Hij hoorde zijn vader en zijn ooms veel spelen op dat instrument, en werd zelf een absolute virtuoos, die alle mogelijkheden van de mandoline ging onderzoeken, niet alleen de Oekraïense manier van spelen, maar ook de mandoline in de klassieke muziek (Vivaldi schreef een schitterend mandolineconcert), in de jazz, in de Zuid-Amerikaanse muziek, in de Amerikaanse folk, enzovoorts.

In 2012 nam hij een driedubbel album op. The Mando Chronicles, waarin hij al die aspecten van de mandoline waar hij zo van was gaan houden vast probeerde te leggen, met de opmerking dat we hier nog maar het topje van de ijsberg zagen van de muziek waar hij verzot op was. Drie cd’s, met bij elkaar ruim drie en een half uur muziek van een onverminderd hoge kwaliteit, waarbij uiteraard ook een aantal Oekraïense nummers langskomt, zoals dit fraaie Krokadyeel op de tweede cd Old World:

peter ostroushko - krokadyeel     

De eerste cd heet Americana en bevat naast een aantal bluegrassnummers en eigen composities van Ostroushko ook wat verrassingen als composities van Scott Joplin en Duke Eillington, zoals de C Jam Blues, dat ik tot nu toe alleen in een pianoversie kende:

peter ostroushko - c jam blues     

De derde cd heeft als titel Classical & South Americana, en hier vinden we onder meer composities van Vivaldi, Bach, Beethoven en Paganini. Hier het eerste stukje uit het Mandolineconcert van Antonio Vivaldi in C Majeur, RV425, Allegro:

peter ostroushko - vivaldi mandolineconcert allegro     

Verder op dat derde album nog een eigen compositie van Ostroushko (die zijn overigens zonder uitzondering prachtig) en stukken van Latijns Amerikaanse componisten, met name ook van de Braziliaanse mandolinevirtuoos Jacob do Bandolin, zoals dit Gostosinho:

peter ostroushko - gostosinho     

Op de Old World cd vind je dan nog Franse musette, Ierse dansen, Italiaanse mazurka’s, Zweedse walsjes en nog veel meer verrassingen. Een staalkaart aan mandolinese mogelijkheden, zou je kunnen zeggen, door Peter Ostroushko ruim drie en een half uur lang met liefde en passie gepresenteerd.