Bij toeval zag ik een bijzondere versie van The Weight, het klassieke nummer van The Band, in een speciale uitvoering met Robbie Robertson van The Band, met Ringo Starr en een groot aantal musici van over de hele wereld. Bekijk het filmpje hier eerst maar even:

Het filmpje is gemaakt op initiatief van Playing for Change, een organisatie die al bestaat sinds 2002 en die sinds 2007 ook een aparte stichting heeft opgericht met de bedoeling kinderen over de hele wereld muziek-en kunstonderwijs te kunnen geven.

Maar de bedoeling van Playing for Change is vooral om te laten zien hoe muziek grenzen kan laten wegvallen. Mark Johnson werd in 2002 geraakt door een straatmuzikant die hij Stand By Me hoorde zingen, en dat bracht hem op het idee voor Playing for Change.  Samen met Whitney Kroenke begon hij met het opnemen van muzikanten over de hele wereld, die ze hetzelfde liedje lieten zingen en spelen, die ze dan in de studio combineerden tot één liedje. Ze filmden iedereen meestal buiten, wat een extra bijzonder gevoel geeft.

Johnson en Kroenke hebben met hun mobiele studio inmiddels in zo’n vijftig landen opnames gemaakt van meer dan duizend musici, van straatmuzikanten tot een hele reeks aan grote namen als Mavis Staples, Dr John, Toots (van Toots & the Maytals), Bono, Keith Richards, Manu Chao, Keb’ Mo’, Robert Plant, Los Lobos, YoYo Ma, Annie Lennox, en nog heel veel meer.

De filmpjes zijn allemaal geweldig, ontroerend en soms zelfs aangrijpend, en elk liedje klinkt hier eigenlijk nog beter dan de originele versie. Kijk vooral ook even op de website van Playing for Change, waar je niet alleen alle video’s kunt vinden, maar waar je je ook kunt melden als steunpilaar.