The Irrational Library is een boekhandel annex kledingwinkel annex platenwinkel annex ontmoetingsplaats voor alternatief Haarlem. Joshua Baumgarten en zijn vrouw maakten van de winkel een bruisend centrum waar steeds van alles gebeurt. Baumgarten kwam rond 2000 naar Haarlem, en hij viel al snel op als stand-up dichter/performer in de traditie van beat poets als Allen Ginsburg. Alleen – Baumgarten zocht een band en gaf die traditie vervolgens een geweldige trap onder de kont.

Het resultaat is een energiek, spetterend album van de band The Irrational Library, met een spreekzingende Joshua Baumgarten, die zijn teksten niet zozeer rapt alswel energiek voordraagt. Denk aan Johnny de Selfkicker in de jaren zestig. De band, die ergens tussen pittige rock en jazz in balanceert, geeft nog wat extra vuur en passie mee, waardoor je helemaal op het puntje van je stoel gaat zitten.

Baumgarten schrijft kritische teksten, die vaak zeer actueel zijn (Fake news!), maar soms ook gewoon optimistische leefregels  als The don’t be a dick about it doctrines. De positieve insteek is het meest opvallende – Baumgarten staat duidelijk niet negatief in het leven, en ik ga regelmatig met hem mee – I belong to the republic of humankind bijvoorbeeld. Now that we still can is een buitengewoon energiek album, waar ik een bijzonder goed humeur van kreeg. We noemen nog even de namen van de leden van de superband – Mishal Zeera op bas, piano en gitaar, Lars van der Weiden drums en percussie en Tom de Haan op baritonsax en gitaar.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Strip Poker     
The Don't Be A Dick About It Doctrines