Toon Tellegen is een bijzondere schrijver die een beetje tussen wal en schip dreigt te vallen als je als lezer niet goed oplet. Tellegen schrijft namelijk dierenverhalen, en dan denk je al snel dat hij wel voor kinderen zal schrijven. De dierenfabels van Tellegen zijn echter literaire pareltjes die aanraders zijn voor iedereen die van goedgeschreven boeken houdt.

Corrie van Binsbergen is een jazzgitarist die in de jazz een behoorlijke faam heeft opgebouwd. Ze maakt spannende jazzrock op het scherpst van de snede, en hier gaat ze een samenwerking aan met Toon Tellegen die waarlijk uniek te noemen is. Want verhalen en muziek versterken elkaar hier op een heel bijzondere manier. Je zit werkelijk met open mond te luisteren, en door de composities van van Binsbergen worden de verhalen van Tellegen ineens nog weer een slag volwassener, lijkt het wel.

Hier geen brave ondersteuning of voorspelbare obligate muziekjes, maar een echte spannende wisselwerking tussen tekst en muziek, waardoor je als luisteraar regelmatig echt op het puntje van je stoel zit. De verhalen over de sprinkhaan, die aan de rand van het bos een winkel heeft waar hij vrijwel alles verkoopt, en die er alles voor over heeft om tevreden klanten te hebben, zijn in hun absurditeit toch vaak ontroerend en soms zelfs aangrijpend. De verlegen bladluis die wat schaamteloosheid komt kopen bijvoorbeeld, of het aardvarken dat een vriend bestelt dat hem nabezorgd zal worden. Hij weet niet wat “nabezorgen” eigenlijk betekent, maar durft het niet te vragen…

Mocht je nog twijfelen aan het extra plezier dat het luisterboek soms kan bieden, luister dan eens naar Het Geluk van de Sprinkhaan. Subliem!

  • Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet – Het Geluk van de Sprinkhaan – een literair concert – 1-cd luisterboek – Rubinstein ISBN 978-9047613770
  • Corrie van Binsbergen

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.