The Poppyfields

De Britse new-waveband The Alarm staat weer in de Britse top 40. Niet als The Alarm, maar als The Poppyfields, een bandje dat zogenaamd uit jonge jongens bestaat die frisse gitaarmuziek maken. In de clip zijn de veertigers van The Alarm niet te zien, maar een stel playbackende jonge jongens. Dit hebben ze gedaan omdat ze onder hun eigen naam niet meer serieus genomen worden door radiostations. De playbackende groep heet eigenlijk The Wayriders.

Klorkestein

Harry Jekkers was de zanger van het Klein Orkest. Hij schreef een nummer, Oh Oh Den Haag, dat de Klein Orkestleden niet zo zagen zitten, dus nam Harry het zelf op, onder het pseudoniem Harrie Klorkestein, waarbij Klorkestein een anagram is van Klein Orkest. Het nummer werd een groot succes, en wordt zelfs een beetje gezien als het officieuze volkslied van Den Haag.

 

The Wonder Who?

 


The Four Seasons hadden in de jaren zestig de ene Amerikaanse nummer één-hit na de andere met zelfgeschreven popliedjes, maar in 1965 kwamen ze plotseling op de proppen met een cover van het Dylan-nummer Don’t think twice. Omdat de stijl wat al te veel afweek van hun normale werk, besloten ze de single uit te brengen onder de naam The Wonder Who?. Het werd nog een hit ook sterker nog: het is nog altijd een van de succesvolste Dylan-covers ooit. De meeste platenkopers hadden trouwens meteen door dat het om de Four Seasons ging, want de falsetto-stem van Frankie Valli was uit duizenden herkenbaar, al ging hij hier wat erg hoog over de top.

De Martino’s

De Top 40 werd in 1967 en 1968 beheerst door de smartlappen van de Heikrekels (zoals Waarom heb jij me laten staan?), wat tot frustraties leidde bij andere bands. After Tea, een afsplitsing van de Tee Set, wilde bewijzen dat iederéén een hit kon scoren met zo’n smartlap en nam als grap het liedje Moest dat nou? op, onder de naam De Martino’s. De plaat haalde moeiteloos de Top 40 en stond meer dan drie maanden genoteerd. Dankzij het succes werd een anonieme band het land in gestuurd voor optredens, terwijl de échte Martino’s al snel weer verder gingen als After Tea.

 

Componistenpseudoniemen

 


Elton John en Bernie Taupin schreven af en toe hits onder een pseudoniem, zoals Don’t go breaking my heart, waar ze de namen Carte Blanche en Ann Olrsen onder zetten. Andere componisten deden dat ook wel eens, meestal omdat ze hits schreven voor andere muziekuitgeverijen dan waarbij ze aangesloten waren. Paul McCartney schreef ooit Woman voor Peter en Gordon onder de naam Bernard Webb, omdat hij nu eens wilde zien of een plaat ook zónder de beroemde Lennon/McCartney-voetnoot een hit kon worden. En dat kon, want Woman werd een top 5-hit.

Ciccone Youth

De underground-band Sonic Youth maakte in de jaren 80 een album als Ciccone youth, waarop een paar covers van Madonna-hits stonden – Ciccone is de achternaam van Madonna. De ongewone covers van onder meer Into The Groove werden erg goed ontvangen, waardoor het album van Ciccone Youth zelfs beter verkocht dan veel andere titels van Sonic Youth.

The Fut

Een band waarvan veel mensen dénken dat het een pseudoniem was voor The Beatles. In 1969 verscheen de single Have you heard the word van The Fut, een onbekende band die als The Beatles klonk. Omdat The Fut nooit in het openbaar optrad en de single zeer beperkt verkrijgbaar was, werd al gauw aangenomen dat het om de échte Beatles ging. Er verschenen bootlegs die claimden dat het om een verloren nummer van de Beatles ging, en Yoko Ono probeerde het liedje in de jaren 80 te registreren als een John Lennon-compositie zelfs zij was er dus ingetrapt. In werkelijkheid ging het om een studiogroep met onder meer Maurice Gibb van de Bee Gees en zanger Steve Kipner, die later hits schreef als Physical van Olivia Newton John en Genie in a bottle van Christina Aguilera.

 

Egbert Douwe

Peter Koelewijn was een slimme jongen. Hij had een platte tekst gemaakt op het liedje “Come to my bedside” van Eric Andersen, en besloot dat liedje te laten inzingen door de invloedrijkste discjockey van dat moment. Geniaal, want hij was verzekerd van een hit, al werd het nummer onder een schuilnaam uitgebracht. Rob Out heeft verder nooit meer iets gezongen.

Mashed Potatoes

Het nummer Mashed Potatoes was in de jaren zestig een enorme danshit in Amerika. Het nummer was van Nat Kendricks and the Swans, maar dat was een schuilnaam voor James Brown and his Famous Flames. Zijn platenbaas bij King Records vond dat nummer helemaal niks, dus verkocht hij het onder een andere artiestennaam aan een ander platenlabel, Atlantic.

The Traveling Wilbury’s

De familie Wilbury probeerde heel kort iedereen voor de gek te houden, maar dat lukte niet echt. Het ging dan ook om een opmerkelijke groep individualisten die het toch als groep prima deed. Het ging om de volgende heren: George Harrison, Roy Orbison, Bob Dylan, Tom Petty en Jeff Lynne. Voorwaar niet de geringsten.

Pseudoniemen

Soms begrijp je heel goed waarom iemand een artiestennaam aanneemt als je zijn echte naam ziet, maar soms ook helemaal niet. Een van de opmerkelijkste vinden we nog steeds Priscilla White die haar naam veranderde in Cilla Black, al is het een mooi voorbeeld van een radicale switch.
Hier een zeer beknopt overzicht (alle rappers hebben we bijvoorbeeld maar buiten beschouwing gelaten), met links de artiestennaam, en rechts de echte naam.

 

Johnny AceJohn Marshall Alexander Jr
The Big BopperJiles Richardson
Howlin’ WolfChester Burnett
Engelbert HumperdinckJerry Dorsey
Chaka KhanYvette Stevens
Elton JohnReginald Dwight
Peggy LeeNorma Egström
George MichaelGeorgios Panayiotou
Iggy PopJames Osterberg
PJ ProbyJim Smith
Cliff RichardHarry Webb
Dusty SpringfieldMary O’Brien
StingGordon Sumner
Tina TurnerAnna Mae Bullock
Bing CrosbyHarry Lillys
Patsy ClineVirginia Patterson
Boy GeorgeGeorge Alan O’Dowd
BonoPaul Hewson
Cilla BlackPriscilla White
Bo DiddleyEllas MacDaniel
Dr JohnMac Rebenack
EnyaEithne Ní Bhraonian
Chris FarloweJohn Deighton
Elvis CostelloDeclan MacManus
Adam FaithTerrence Nelhams
Connie FrancisConstance Franconero
Guitar SlimEddie Jones
Slim HarpoJames Moore
Smiley LewisOverton Amos Lemmons
Professor LonghairRoy Byrd
Johnny OtisJohn Veliotes
Les PaulLester Polfus
Conway TwittyHarold Lloyd Jenkins
Richie ValensRichard Valenzuela
Muddy WatersMcKinley Morganfield
Captain BeefheartDon van Vliet
Chubby CheckerErnest Evans
CherCherilyn La Pierre
Bob DylanRobert Zimmerman
Cass ElliottEllen Cohan
Georgie FameClive Powell
Wayne FontanaGlyn Ellis
LuluMarie Laurie
Taj MahalHenry Williams
Manfred MannMike Lubowitz
Mickie MostMike Hayes
Johnny RiversJohn Ramistella
Bobby RydellRobert Ridarelli
Mitch RyderBilly Levise
Sam the ShamSam Samudio
Del ShannonCharles Westover
Ringo StarrRichard Starkey
Cat StevensSteven Demetri Georgiou, later veranderd in Yusuf Islam
Frankie ValliFrancis Castelluccio
Jr WalkerAutry deWalt Jr
Wolfman JackBob Smith
Stevie WonderSteveland Morris
Tammy WynetteWynette Pugh
Jesse Colin YoungPerry Miller
Marc BolanMarc Feld
David BowieDavid Jones
Jimmy CliffJames Chambers
Commander CodyGeorge Frayne
Alice CooperVincent Furnier
Kiki DeePauline Matthews
John DenverJohn  Deutschendorf
Rick DerringerRick Zehringer
Freddy FenderBaldemar Huerta
Gary GlitterPaul Gadd
Denny LaineBrian Haynes
Meat LoafMarvin Aday
Freddy MercuryFrederick Bulsara
Lou ReedLouis Furbank
Johnny RottenJohn Lydon
Leon RussellRussell Bridges
Southside JohnnyJohn Lyon
Joe StrummerJohn Mellor
Sid ViciousJohn Ritchie
Jerry Jeff WalkerRonald Crosby
Peter WolfPeter Blankenfeld
Pat BenatarPat Andrejewski
The EdgeDavid Evans
Jon Bon JoviJohn Bongiovi
Huey LewisHugh Cregg
Ozzy OsbourneJohn Osbourne
Queen LatifaDana Owens
Axl RoseWilliam Bailey
Shakin’ StevensMike Barratt
Kim WildeKim Smith
Joey RamoneJeffrey Hyman
Tommy RamoneThomas Erdelyi
Dee Dee RamoneDouglas Coldin
Marky RamoneMark Bell
Johnny RamoneJohn Cummings
Ricky RamoneRichard Beau
CJ RamoneChristopher Joseph Ward
Bobby VeeRobert Velline
Richard HellRichard Meyers
King CurtisCurtis Ousley
Ray CharlesRay Charles Robinson
Billy FuryRonald Wycherley
Carole KingCarole Klein
Doris DayDoris Kappelhoff
Peter TorkPeter Thorkelson
Michelle ShockedKaren Michelle Johnson
Roy OrbisonRoy Kelton
Holly Johnson (Frankie goes to Hollywood)William Johnson
Rick JamesJames Johnson
Skip JamesNehemiah James