Michel Godard bespeelt de zwaarste blaasinstrumenten die er zijn met een ogenschijnlijk gemak waar iedere blazer jaloers op is. Zijn album Le Concert de Parfums is een cd waar je al verliefd op kunt worden voor je een noot gehoord hebt. Als je het cd-doosje opendoet stijgt er namelijk al een verrukkelijke, tabaksachtige geur op. En dat zeg ik, terwijl ik absoluut niet van parfum houd. Maar de sfeer is op een intrigerende manier gezet.

Godard bespeelt hier het serpent, een zeer oud blaasinstrument dat beschouwd wordt als een van de moeilijkst te bespelen muziekinstrumenten die er zijn. Dat heeft uiteraard zijn beperkingen, maar daar merk je bij Godard weinig van. In het concert der parfums worden zeer oude (serpent en blokfluiten) en nieuwe instrumenten (gitaar, saxofoon) gecombineerd, de parfummaakster spreidt tijdens het concert haar geuren uit naar aanleiding van de composities, en de muzikanten hebben tussen de composities door ruim de gelegenheid om te improviseren. Het levert een ongewoon fascinerende ervaring op die je met het geurende cd-doosje en de muziek voor een deel kunt meebeleven. Eeuwenoude improvisaties lijken vluchtig langs te waaien, terwijl je als luisteraar op het puntje van je stoel zit om maar niets te missen.

De cd werd opgenomen in een klooster, waardoor de natuurlijke galm mee gaat spelen, en waardoor de klank van de zestiende en zeventiende eeuw deze moderne muziek doordringt en nog tijdlozer maakt. Renaissance en avantgarde gecombineerd, met free jazz- en wereldmuziekelementen. De natuurlijke galm gecombineerd met electronica. Muziek om je volledig aan over te geven.

We laten hier een paar fragmenten horen, van een compositie van Godard (arbre), een improvisatie van Godard en Patrice Héral (percussie, electronica, stem), en Trace de Renaissance, nog een compositie van Godard. Gérard Marais speelt gitaar, Sebastien Marq, die vooral bekend is uit de wereld van de oude muziek (of “early music” zoals het genre internationaal wordt aangeduid), op blokfluiten, Gavino Murgia op saxofoon en stem. Een geniale band, van virtuozen die het avontuur aan durfden en samen een volstrekt unieke, prachtige cd maakten. Ursula S Yeo maakte de parfums. Magnifiek.

  • Michel Godard – Le Concert des Parfums, met Ursula S Yeo, Gérard Marais, Gavino Murgia, Patrice Héral en Sébastien Marq – Carpe Diem CD-16277

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.